Svenska sparare säljer Tesla-aktier
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Svenska sparare säljer Tesla-aktier

Svenska

Elbilstillverkaren Teslas starka aktieutveckling den senaste veckan har lett till ökad försäljning bland svenska sparare. Enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt finns en osäkerhet kring Tesla trots den senaste tidens positiva leveranssiffror.

  • Aktien har stigit med över 20 procent under den senaste veckan.
  • Svenska sparare visar en tendens att sälja av sina Tesla-aktier.
  • Osäkerhet finns kring Teslas framtida värdering och vinstutveckling.

Stark kursutveckling skapar säljtryck

Enligt en nyhet från Finwire har Teslas aktiekurs stigit med över 20 procent under den senaste veckan, och sett över en månads tid har aktien gått upp med mer än 40 procent. Denna uppgång har dock lett till ett ökat säljtryck bland svenska och nordiska sparare.

Osäkerhet bland svenska sparare

Nordnet rapporterar att den starka kursutvecklingen har fått svenska sparare att sälja av sina aktier, trots den positiva leveransrapporten för andra kvartalet. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, menar att det finns en osäkerhet kring Tesla ur de svenska spararnas perspektiv. "Det tyder på att det, trots revanschen efter leveransrapporten för Q2, finns en osäkerhet kring Tesla ur de svenska spararnas perspektiv," säger Bratt.

Frågor kring tillväxt och vinst

Bratt framhåller vidare att Teslas värdering som tillväxtbolag har ifrågasatts under en tid, särskilt eftersom bolagets vinst faller. "Mot bakgrund av det passar man på att ta hem vinst nu när aktien rusat, vad det verkar som ett resultat av en så kallad short squeeze där blankares täckning av korta positioner tycks ha spätt på rallyt," tillägger hon.

Vi på Börskollen ser att denna dynamik mellan prisuppgång och osäkerhet är intressant att följa, särskilt för dem som investerar i tillväxtbolag som Tesla. Det återstår att se hur marknaden reagerar framöver.

Börskollen om Tesla

Tesla är en biltillverkare baserad i USA. Företaget fokuserar på att producera eldrivna fordon under sitt eget varumärke. Dessutom har Tesla byggt upp ett globalt nätverk av supercharger-stationer som erbjuder snabb laddning av fordonen innan de ger sig iväg. Bilarna tillverkas i företagets egna fabriker, som är belägna i Nordamerika. Huvudkontoret ligger i Palo Alto.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Tesla, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt