Svenskarna säljer Sverigefonder – hit går pengarna istället
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Svenskarna säljer Sverigefonder – hit går pengarna istället

Svenskarna

Under de senaste månaderna har det skett nettouttag ur Sverigefonder, medan intresset för globalfonder och fonder från enskilda länder har ökat bland svenska sparare. Denna trend speglas i den senaste statistiken från Fondbolagens förening. Den totala fondförmögenheten i Sverige är störst inom globalfonder, vilka fortsätter att locka till sig kapital, trots en något svagare aktiemarknadsutveckling under april i t.ex USA.

  • Svenska sparare visar ökat intresse för globalfonder, medan Sverigefonder ser ett nettouttag för tredje månaden i rad.
  • Nettosparandet ökar för Kinafonder, trots att de tidigare under året upplevt ett utflöde.
  • Fonder uppvisade under april månad ett totalt nettoinflöde på 19,6 miljarder kronor.

Årets trend för Sverigefonder visar en förändring jämfört med början av året. Trots en stark start i januari har det skett ett nettouttag under de efterföljande månaderna. Även fonder som fokuserar på Norden och Europa har sett ett nettouttag, med undantag för fonder inriktade på Östeuropa.

Globalfonder och Nordamerikafonder lockar till sig kapital

Enligt Fredrik Hård, ekonom på Fondbolagens förening, fortsätter nysparandet i fonder att vara starkt trots en något svagare aktiemarknadsutveckling under april skriver Privata Affärer.

Särskilt globala aktiefonder lockar till sig stora insättningar. Många globalfonder består av amerikanska bolag, och Nordamerikafonder är en annan kategori som fortsätter att växa.

Kinafonder i uppsving, men utflöde i Sverigefonder

Kinafonder har också sett en ökning av nettosparandet under april, trots ett tidigare utflöde under året. På den asiatiska marknaden är det dock Japanfonder som växer mest, följt av Indienfonder. Sverigefonder, å andra sidan, har upplevt ett nettouttag för tredje månaden i rad.

Statistik för Sverigefonder

Månad Insättn. Uttag Netto
Jan 23 524 17 846 5 678
Feb 17 536 17 890 −354
Mar 16 194 19 558 −3 364
Apr 14 877 15 680 −803
Totalt 72 132 70 974 1 158

Källa data: Fondbolagens Förening

Generellt sett har det skett ett sammanlagt nettoinflöde på 19,6 miljarder kronor i fonder under april. Aktiefonder lockade mest kapital med nettoinsättningar på 11,4 miljarder kronor.

Andra kategorier med nettosparande inkluderar långa räntefonder med 6,9 miljarder kronor och korta räntefonder med 3,9 miljarder. Blandfonder, däremot, har upplevt nettouttag på 2,2 miljarder.

Hittills i år har fonder uppvisat ett totalt nysparande på 43 miljarder kronor, med aktiefonder som står för över 46 miljarder i nettoinsättningar. Hos Börskollen fortsätter vi följa denna utveckling.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt