Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Swedish

Swedish Match AB kommer att avnoteras

Den 28:e november stod det klart att det amerikanska bolaget Philip Morris tar kontroll över 93,1 procent av aktierna i Swedish Match AB. Swedish Match-aktien har varit noterad sedan 1996 på Nasdaq Stockholm och handlas även på London Stock Exchange och Cboe. Philip Morris kommer nu att tvångsinlösa aktier från de övriga ägarna och avnotera Swedish Match från Stockholmsbörsen.

Den amerikanske aktivistfonden Elliott Management Corporation var tidigare den största aktieägaren och motsatte sig budet från Philip Morris fram tills början av november. Den 20 oktober höjde Philip Morris budet från 106 kronor till 116 kronor, vilket fick Elliott Management att gå med på affären. Målet var alltid att nå 90 procent av aktierna.

Redan i maj la Philip Morris ett kontantbud, men acceptperioden flyttades fram flera gånger, flera hedgefonder tog positioner i bolaget och sedan höjdes budet.

Philip Morris Internationals vd Jacek Olczak berättade tidigare i år för Di om sina tankar kring övertagandet av Swedish Match:

– Det är ett mycket välskött företag. Om man har en sådan här juvel vill man ju skydda och vårda den.

Verksamheten stannar kvar i Sverige

Olczak har motiverat köpet med att det finns en “perfekt strategisk passform” mellan Philip Morris och Swedish Match. Han har även förklarat att de delar en vision om rökfrihet och kompletterar varandra både produktmässigt och geografiskt.

Niqo Co. är en del av Swedish Match och säljer hela sortimentet av nikotinpåsar från varumärkena Zyn, Volt och Swave. Nikotinpåsar är helvita och tobaksfria produkter. Philip Morris tillverkar och säljer heat-not-burn-cigaretten Iqos över hela världen.

I ett pressmeddelande uppger Philip Morris att de tillsammans med Swedish Match vill skapa en global ledare inom rökfria produkter genom att föra samman IQOS och ZYN i USA och de internationella marknaderna.

Philip Morris hoppas på att kunna påskynda Swedish Match globala expansionsmöjligheter med deras orala nikotinprodukter. Det kommer att göras med hjälp av den amerikanska koncernens finansiella resurser och internationella kommersiella infrastruktur.

Jacek Olczak har även sagt att det nya uppköpet inte kommer att påverka Swedish Match verksamhet negativt:

– Den stora fördelen i affären är att det inte finns några kostnadssynergier som skulle få en negativ effekt på verksamheten i Swedish Match. De marknader där Swedish Match är starka, har vi liten eller ingen närvaro alls.

Företaget kommer att stanna i Sverige, behålla sitt unika namn och företagets historia. Det finns inga planer på att flytta verksamheten från Sverige till något annat land.

Swedish Match AB hette tidigare Svenska Tobaks AB och Svenska Tändsticks AB. Det grundades 1915 och har idag 7 523 anställda. De är verksamma i elva länder och tillverkar produkter i femton fabriker i Sverige, Danmark, Nederländerna, Brasilien, Dominikanska republiken, Filippinerna och USA.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt