Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Swedish

Swedish Match AB kommer att avnoteras

Den 28:e november stod det klart att det amerikanska bolaget Philip Morris tar kontroll över 93,1 procent av aktierna i Swedish Match AB. Swedish Match-aktien har varit noterad sedan 1996 på Nasdaq Stockholm och handlas även på London Stock Exchange och Cboe. Philip Morris kommer nu att tvångsinlösa aktier från de övriga ägarna och avnotera Swedish Match från Stockholmsbörsen.

Den amerikanske aktivistfonden Elliott Management Corporation var tidigare den största aktieägaren och motsatte sig budet från Philip Morris fram tills början av november. Den 20 oktober höjde Philip Morris budet från 106 kronor till 116 kronor, vilket fick Elliott Management att gå med på affären. Målet var alltid att nå 90 procent av aktierna.

Redan i maj la Philip Morris ett kontantbud, men acceptperioden flyttades fram flera gånger, flera hedgefonder tog positioner i bolaget och sedan höjdes budet.

Philip Morris Internationals vd Jacek Olczak berättade tidigare i år för Di om sina tankar kring övertagandet av Swedish Match:

– Det är ett mycket välskött företag. Om man har en sådan här juvel vill man ju skydda och vårda den.

Verksamheten stannar kvar i Sverige

Olczak har motiverat köpet med att det finns en “perfekt strategisk passform” mellan Philip Morris och Swedish Match. Han har även förklarat att de delar en vision om rökfrihet och kompletterar varandra både produktmässigt och geografiskt.

Niqo Co. är en del av Swedish Match och säljer hela sortimentet av nikotinpåsar från varumärkena Zyn, Volt och Swave. Nikotinpåsar är helvita och tobaksfria produkter. Philip Morris tillverkar och säljer heat-not-burn-cigaretten Iqos över hela världen.

I ett pressmeddelande uppger Philip Morris att de tillsammans med Swedish Match vill skapa en global ledare inom rökfria produkter genom att föra samman IQOS och ZYN i USA och de internationella marknaderna.

Philip Morris hoppas på att kunna påskynda Swedish Match globala expansionsmöjligheter med deras orala nikotinprodukter. Det kommer att göras med hjälp av den amerikanska koncernens finansiella resurser och internationella kommersiella infrastruktur.

Jacek Olczak har även sagt att det nya uppköpet inte kommer att påverka Swedish Match verksamhet negativt:

– Den stora fördelen i affären är att det inte finns några kostnadssynergier som skulle få en negativ effekt på verksamheten i Swedish Match. De marknader där Swedish Match är starka, har vi liten eller ingen närvaro alls.

Företaget kommer att stanna i Sverige, behålla sitt unika namn och företagets historia. Det finns inga planer på att flytta verksamheten från Sverige till något annat land.

Swedish Match AB hette tidigare Svenska Tobaks AB och Svenska Tändsticks AB. Det grundades 1915 och har idag 7 523 anställda. De är verksamma i elva länder och tillverkar produkter i femton fabriker i Sverige, Danmark, Nederländerna, Brasilien, Dominikanska republiken, Filippinerna och USA.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt