Techförvaltaren: Läge att minska i Mag 7 – comeback för nordisk tech?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Techförvaltaren: Läge att minska i Mag 7 – comeback för nordisk tech?

Techförvaltaren:

Även om nordiska teknikbolag har haft ett par tuffa år på börsen, kan deras tid nu vara på väg tillbaka. I skuggan av de amerikanska teknikjättarnas framgångar har även de nordiska bolagen uppvisat stark tillväxt, samtidigt som aktiekurserna har fallit, vilket innebär att värderingarna har fallit kraftigt. Skillnaden mot de amerikanska bolagen är nu större än på länge, och techförvaltaren TIN Fonder menar att oddsen talar för en Nordisk revansch.

  • Nordiska teknikbolag har visat stark vinsttillväxt och fallande aktiepriser, vilket gör skillnaden i värdering jämfört med amerikanska teknikjättar större än på länge.
  • Sverige är en världsledare inom innovation, vilket kan bidra till framtida tillväxt för de nordiska teknikbolagen.
  • Nordiska bolag erbjuder stark ägarstyrning och skydd för småsparare, vilket kan göra dem till en attraktiv investering.

Medan de amerikanska techjättarna har rusat på börsen och tilldragit sig nästan allt medialt rampljus, har de nordiska motsvarigheterna hamnat i skymundan. Magnificent Seven-bolagen växer så det knakar, med AI-jätten Nvidia i spetsen, som nu har seglat om såväl Amazon som Googles moderbolag Alphabet i börsvärde. Så varför överväga något annat när det kommer till investeringar i teknikbolag?

Värderingsskillnaden är nu den största på många år

Under de senaste åren har omsättningen och vinsten förvisso ökat rejält för de amerikanska techjättarna, men så har även aktiekurserna. I ett blogginlägg lyfter den nordiska techförvaltaren TIN Fonder att värderingsskillnaden mellan USA och Norden nu är den största på länge;

Big Tech-index i USA steg med 33 procent år 2023 medan det svenska teknikindex sjönk med 18 procent. En differens på 51 procentenheter."

De argumenterar för att "värderingsgapet" har goda odds att stängas om man som investerare är villig att blicka framåt;

"Breddar vi perspektivet kan vi konstatera att den svenska börsen är på topp 10-listan över börser med högst avkastning sedan år 1900. Det talar alltså för att den nuvarande, extrema differensen är tillfällig snarare än permanent."

Bildkälla: TIN Fonders blogginlägg.

Styrkor hos nordiska teknikbolag

Nordiska teknikbolag har länge varit känt för sin starka innovationskraft och förmåga att ligga i framkant av teknologiska framsteg. Sverige har de senaste 15 åren legat topp 3 på WIPO:s årliga mätning av ”Global Innovation Index”.

TIN lyfter att bolagen i deras fond, TIN Ny Teknik, har fortsatt att bevisa sig under de senaste mer utmanande åren, i form av hög vinsttillväxt.

"De senaste tre åren, då fonden har levererat negativ avkastning, har bolagsvinsterna ökat med i snitt 20 procent per år. Allt annat lika innebär det att bolagen har blivit bättre – och billigare."

Sverige och övriga Norden uppvisar med andra ord en hög kompetens och förmåga att specialisera sig på intressanta inriktningar, vilket skapar en unik position på marknaden.

Förvaltaren: Hur ska man tänka framåt?

Kan det vara läge att vikta om från amerikansk big tech till de starkast lysande stjärnorna på den nordiska techhimlen? Förvaltaren lyfter sina starkaste argument för att så nu kan vara fallet;

  1. Värderingsskillnaden är större än på mycket länge.
  2. Sverige är världsledande på innovation, som är en huvudfaktor för omsättnings- och vinsttillväxt.
  3. Nordiska bolag erbjuder en oslagbar ägarstyrning med starkt småspararskydd.

Som ett potentiellt fjärde argument lyfter man att dollar handlas på väldigt höga nivåer, vilket ytterligare kan stärka caset för att omallokera delar av sina amerikanska innehav till nordiska teknikbolag. Börskollen vill som alltid betona att historiska samband inte nödvändigtvis utgör någon garanti för framtida avkastning och att pengar som du investerar både kan öka och minska i värde.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Nvidia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt