Techjättarnas dominans stor – "finns fallhöjd"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Techjättarnas dominans stor – "finns fallhöjd"

Techjättarnas

Techjättarna drev den kraftiga uppgången på Wall Street i fjol. I årets rally har två av de sju stora haft motvind – men gruppens dominans på börsen är fortfarande stor. – Det gör också att det finns fallhöjd, säger Frida Bratt på Nordnet.

"The magnificent seven" utgörs av Iphonetillverkaren Apple, näthandelsbjässen Amazon, Google-ägaren Alphabet, Facebook-ägaren Meta, mjukvarujätten Microsoft, halvledartillverkaren Nvidia och elbilstillverkaren Tesla.

Fyra av bolagen kommer med sina delårsrapporter den här veckan.

Vid årsskiftet motsvarade det sammanlagda börsvärdet omkring 28 procent av breda S&P 500 på Wall Street. Aktierna steg i snitt 111 procent under fjolåret, att jämföra med drygt 24 procent för indexet som helhet.

"Oerhört betydelsefulla"

Just nu är de sju giganternas andel av S&P 500 ännu större, runt 29 procent. Det trots att Apple och framför allt Tesla haft det motigt i år.

– Det säger någonting om hur betydelsefulla de är. Börshumöret hänger mycket på centralbankerna, men också oerhört mycket på hur de här jättarna faktiskt levererar, säger sparekonomen Frida Bratt.

Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, påpekar att exponering och aktieutveckling för bolagen ser olika ut. Teslas värde drivs exempelvis av tillväxtförväntan, medan uppgången för AI-fenomenet Nvidia handlar om vinst.

– Så det bolag som gått allra bäst har haft en annan drivkraft, medan det för flera av de andra är värderingstippen som har gått upp, säger han.

Besvärande konkurrens

För Apple och Tesla hopar sig bekymren. Båda tampas med bland annat vikande försäljning och besvärande konkurrens från Kina.

– Både Tesla och Apple är i någon mån konsumentvaror. Därmed blir de exponerade mot det försämrade konsumentförtroendet och ränteuppgången. Ovanpå det har du de geopolitiska dimensionerna och ett förändrat konkurrenslandskap, säger Esbjörn Lundevall.

Frida Bratt lyfter AI-hajpen och efterfrågan på Nvidias chip i synnerhet som central för de sju bolagens börsrusning, vilket kan innebära en risk.

– Kalkylen bygger på att man fortsätter leverera. Minsta lilla vink att efterfrågan avtar eller inte är lika stor som man trott, då blir det väldigt oroligt, och det gäller även för de andra techjättarna som ju är Nvidias kunder. Det är klart att det finns en fallhöjd när det är så här stora uppgångar.

Fakta: Då rapporterar jättarna

Tesla: 23 april

Meta: 24 april

Alphabet: 25 april

Microsoft: 25 april

Amazon: 30 april

Apple: 2 maj

Nvidia: 22 maj

Källa: Joakim Magnå/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordnet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt