Tecken på en fortsatt björnmarknad - Potentiell börsbotten i sikte?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Tecken på en fortsatt björnmarknad - Potentiell börsbotten i sikte?

Tecken

De senaste månaderna har börshumöret svängt och fler tecken pekar mot en framträdande björnmarknad. Med nya bottenrekord för småbolagsindexen och en börs som visar tecken på instabilitet, är det dags för investerare att noggrant analysera marknadssignalerna och förbereda sig på förändringar. Kan detta vara tidpunkten då det är läge att dra nytta av en potentiell börsbotten?

Signalerna tyder på att vi är på väg in i en ytterligare börsnedgång, och det finns ännu inget tecken på att vi har nått en börsbotten. En börsbotten brukar vanligtvis innebära en starkt negativ trend, höga riskpremier, en stigande arbetslöshet och räntesänkningar från centralbankerna. Alla dessa faktorer brukar leda till en period av negativt sentiment och en nedgång på börsen. Exempel på en sådan situation är pandemiutbrottet under våren 2020.

Marknadssignaler pekar på fortsatt nedgång

Just nu uppfylls inga av kriterierna för en börsbotten. I stället indikerar marknaden att vi har en fortsatt nedgång framför oss. De faktorer som tidigare talade för en stark börs, som trenden och momentum, har nu börjat tappa kraft och fler och fler börser handlas under sitt 200 dagars glidande medelvärde.

För närvarande är de flesta börser endast ner 10 % från toppen. Det är vanligtvis efter en period av negativ handel som en börsbotten sätts. Även om vi såg en betydande nedgång förra året, betyder det inte att nedgången är över.

Detta skriver Investerarfysikern om.

Potentiell möjlighet för investerare

Det är omöjligt att förutse när en börsbotten kommer att nås och hur djup den blir. Men om Stockholmsbörsen skulle falla med ytterligare 30 % skulle det innebära en halvering av börsvärdet, något som bara har hänt fem gånger sedan 1900. Varje gång har detta resulterat i utmärkta investeringsmöjligheter, med en återhämtning som inneburit en fördubbling av pengarna.

För närvarande är Stockholmsbörsen redan billig, och en ytterligare nedgång skulle kunna leda till värderingar som vi bara har sett vid några tillfällen under de senaste decennierna. Detta kan vara en signal för investerare att förbereda sig för att dra nytta av en potentiell börsbotten och de investeringsmöjligheter som en björnmarknad kan erbjuda.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt