Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Tecken

Tecken på en fortsatt björnmarknad - Potentiell börsbotten i sikte?

De senaste månaderna har börshumöret svängt och fler tecken pekar mot en framträdande björnmarknad. Med nya bottenrekord för småbolagsindexen och en börs som visar tecken på instabilitet, är det dags för investerare att noggrant analysera marknadssignalerna och förbereda sig på förändringar. Kan detta vara tidpunkten då det är läge att dra nytta av en potentiell börsbotten?

Signalerna tyder på att vi är på väg in i en ytterligare börsnedgång, och det finns ännu inget tecken på att vi har nått en börsbotten. En börsbotten brukar vanligtvis innebära en starkt negativ trend, höga riskpremier, en stigande arbetslöshet och räntesänkningar från centralbankerna. Alla dessa faktorer brukar leda till en period av negativt sentiment och en nedgång på börsen. Exempel på en sådan situation är pandemiutbrottet under våren 2020.

Marknadssignaler pekar på fortsatt nedgång

Just nu uppfylls inga av kriterierna för en börsbotten. I stället indikerar marknaden att vi har en fortsatt nedgång framför oss. De faktorer som tidigare talade för en stark börs, som trenden och momentum, har nu börjat tappa kraft och fler och fler börser handlas under sitt 200 dagars glidande medelvärde.

För närvarande är de flesta börser endast ner 10 % från toppen. Det är vanligtvis efter en period av negativ handel som en börsbotten sätts. Även om vi såg en betydande nedgång förra året, betyder det inte att nedgången är över.

Detta skriver Investerarfysikern om.

Potentiell möjlighet för investerare

Det är omöjligt att förutse när en börsbotten kommer att nås och hur djup den blir. Men om Stockholmsbörsen skulle falla med ytterligare 30 % skulle det innebära en halvering av börsvärdet, något som bara har hänt fem gånger sedan 1900. Varje gång har detta resulterat i utmärkta investeringsmöjligheter, med en återhämtning som inneburit en fördubbling av pengarna.

För närvarande är Stockholmsbörsen redan billig, och en ytterligare nedgång skulle kunna leda till värderingar som vi bara har sett vid några tillfällen under de senaste decennierna. Detta kan vara en signal för investerare att förbereda sig för att dra nytta av en potentiell börsbotten och de investeringsmöjligheter som en björnmarknad kan erbjuda.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.