Teknikbolag i samtal med kärnkraftverk för att säkra AI-el
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Teknikbolag i samtal med kärnkraftverk för att säkra AI-el

Teknikbolag

Flera amerikanska kärnkraftverk förhandlar med teknikföretag om att leverera el till nya datacenter som behövs för att möta den växande efterfrågan på AI-tjänster. Bland annat är Amazon Web Services nära att sluta ett avtal med Constellation Energy.

  • En tredjedel av amerikanska kärnkraftverk för samtal med teknikbolag.
  • Amazon Web Services förhandlar om elförsörjning med Constellation Energy.
  • Constellation Energys aktier har stigit med över 70 procent i år.

Enligt Wall Street Journal är ungefär en tredjedel av de amerikanska kärnkraftverken i diskussioner med teknikföretag om att leverera elektricitet till nya datacenter. Dessa datacenter är kritiska för att kunna hantera de ökade kraven från den snabbt växande marknaden för artificiell intelligens (AI).

Amazon Web Services i spetsen

Bland de teknikbolag som är mest aktiva i dessa förhandlingar finns Amazon Web Services (AWS). Enligt källor är AWS nära att ingå ett avtal med Constellation Energy om elleveranser från ett av deras kraftverk på USA:s östkust. AWS har tidigare i år också investerat 650 miljoner dollar i ett kärnkraftsdrivet datacenter i Pennsylvania.

Stark börsutveckling för Constellation Energy

Constellation Energy, som äger 14 kärnkraftverk i USA och står för över en femtedel av landets kärnkraftsproduktion, har sett sina aktier stiga med mer än 70 procent under året. Denna uppgång kan delvis tillskrivas de ökade samtalen och potentiella avtalen med stora teknikföretag som AWS.

Vi på Börskollen följer utvecklingen noga, då teknologins krav på energiförsörjning och dess effekt på energimarknaden är av stort intresse för våra läsare. Det återstår att se hur dessa avtal kommer att påverka både tekniksektorn och energibranschen framöver.

Börskollen om Amazon

Amazon är ett företag som specialiserar sig på e-handel och molntjänster. Företaget tillhandahåller ett omfattande sortiment av tjänster, inklusive försäljning av böcker och hemelektronik online, samt andra konsumentprodukter. Dessutom erbjuder de molnbaserade tjänster genom Amazon Web Services till sina företagskunder. Amazons verksamhet sträcker sig över hela världen och de betjänar kunder inom många olika branscher. Företaget grundades år 1994 och har sitt huvudkontor i Seattle, Washington.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Amazon, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Amazon

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Amazon

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt