Tesla kan licensiera ut sin självkörande teknologi – här är en möjlig kund
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Tesla kan licensiera ut sin självkörande teknologi – här är en möjlig kund

Tesla

Under Tesla konferenssamtal efter första kvartalsrapporten förklarade Elon Musk att företaget främst är ett AI- och robotikföretag. Han antydde även att Tesla överväger att licensiera ut sin fullt självkörande (FSD) teknologi till andra biltillverkare. Detta kan vara en viktig katalysator för företaget på lång sikt, då det skulle ta Tesla från att primärt vara en biltillverkare till att bli ett mer framstående AI och mjukvarubolag.

  • Elon Musk antydde att Tesla kan licensiera ut sin fullt självkörande teknologi till andra biltillverkare.
  • Tesla har samlat in över 200 miljoner mil av kördata för FSD med sina bilar idag, vilket ger företaget en oöverträffad konkurrensfördel.
  • Tesla kan vara i samtal med General Motors om att licensiera ut sin FSD-teknologi.

Tesla FSD – vad är det?

Tesla FSD, eller "Full Self-Driving", är en avancerad förarassistansfunktion utvecklad av Tesla som syftar till att göra bilarna kapabla till att köra helt autonomt utan mänsklig inblandning. Funktionen bygger på Teslas befintliga Autopilot-teknologi men inkluderar ytterligare kapacitet som tillåter bilen att utföra mer komplexa köruppgifter och i slutänden köra sig själv.

Vem kan Tesla förhandla med?

Trots att flera företag arbetar med självkörande bilar, inklusive Waymo och Cruise, antyder investeraren Ron Baron att Tesla kan vara i samtal med General Motors. Baron, som har investerat i Cruise, berättade en historia där Mary Barra, VD för GM, bad honom introducera henne för Elon Musk.

Detaljerna kring hennes invit är privata, men det antyds av Barron att GM kan vara det stora bilföretaget Musk refererade till under Teslas videokonferens efter rapporten enligt Yahoo Finance.

Tesla – från biltillverkare till AI och mjukvarubolag

I och med att GM:s ambitioner med Cruise ser alltmer dystert ut, kan det vara logiskt att detta är företaget som Tesla förhandlar med. Det bör dock noteras att detta är rena spekulationer och att specifika detaljer kring vilket företag Tesla kan samarbeta med är mindre viktiga i det stora hela.

Vad vi på Börskollen finner mer betydelsefullt är att Tesla gör märkbara framsteg inom FSD. Om Tesla blir den första stora biltillverkaren att implementera självkörning i stor skala, skulle detta kunna vara en vändning för företaget och ge upphov till ny efterfrågan på deras bilar.

Dessutom, om Tesla fortsätter leverera på sitt tekniska försprång jämfört med konkurrenterna, har företaget alltid möjligheten att licensiera ut sin FSD teknik, vilket skulle förvandla Tesla från att främst vara en tillverkare av elbilar till ett mer framstående AI- och mjukvarubolag.

Det är viktigt att notera att Teslas påstådda pågående diskussioner med andra biltillverkare om FSD inte är tillräckligt skäl för att köpa aktien. Strategiska partnerskap är komplicerade, affärer kan lätt falla samman och även om ett partnerskap bildas, kommer det troligen att dröja innan Tesla realiserar någon betydande vinst kopplad till detta. Som alltid när det kommer till investeringar, gör alltid din egen research och analys.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Tesla

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt