Tesla körde om Volvo – Efterfrågan på nya bilar minskar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Tesla körde om Volvo – Efterfrågan på nya bilar minskar

Tesla

Under 2023 ökade antalet nyregistrerade bilar i Sverige med 0,5 procent jämfört med föregående år, enligt branschorganisationen Mobility Sweden. Men för 2024 förutspås en kraftig minskning av nya bilar och en minskad elektrifieringstakt.

  • Antalet nyregistrerade bilar ökade med 0,5 procent under 2023.
  • Elbilsandelen stod för 38,7 procent av nybilsregistreringen 2023.
  • För 2024 förväntas en minskning av nya bilar och elbilsandelen spås minska till 35 procent.

Ökning av nyregistrerade bilar

Under 2023 registrerades totalt 289.665 nya personbilar i Sverige, varav 112.115 var eldrivna modeller. Detta innebar att elbilsandelen stod för 38,7 procent av nybilsregistreringen. Mobility Sweden menar att ökningen främst berodde på att tillverkarnas orderböcker var fulla redan vid årets början.

Jämförelse med Norge

Om man jämför med Norge, där elbilarna under 2023 väntas stå för 83 procent av nybilsregistreringarna, så ligger Sverige efter. Jämfört med 2022 ökade antalet elbilar i Sverige med 18 procent, men den snabba ökningstakten från tidigare år har mattats av och under 2023 var det främst företagsbilar som var eldrivna.

Detta rapporterar Elbilen om.

Tesla går om Volvo

I Sverige har Tesla Model Y blivit det mest registrerade fordonet under det senaste året, oberoende av vilken drivlina bilarna har, med totalt 16.412 registrerade bilar.

Detta har fört Volvo, som vanligtvis dominerar toppen av listan i Sverige, till en andraplats med sin modell XC40. Av de totalt 13.606 registrerade XC40-bilarna, var en stor del, nämligen 9.142 stycken, eldrivna versioner av denna modell.

Prognos för 2024

För 2024 väntar Mobility Sweden ingen nämnvärd ökning av nya bilar, oavsett drivlina. Prognosen präglas av den rådande lågkonjunkturen och antalet nybilsregistreringar förväntas med 240.000 bilar bli lägre än i år. Även elbilarnas andel spås minska till att under 2024 utgöra 35 procent av alla nya bilar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Tesla

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.