Tesla pausar Model 2 för att prioritera Robotaxi
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Tesla pausar Model 2 för att prioritera Robotaxi

Tesla

Elbilstillverkaren Tesla har tillfälligt stoppat planerna på en ny, billigare bilmodell för att istället fokusera på utvecklingen av autonoma Robotaxi. Beslutet kom som en överraskning för företagets ingenjörer och visar på en skiftande strategi under ledning av vd Elon Musk.

  • Projektet Model 2 pausat till förmån för Robotaxi
  • Ingenjörerna trodde att tekniska hinder var övervunna
  • Robotaxi-utvecklingen ska nu skyndas på

En ändrad prioritering

Tesla var på väg att inleda en pilotproduktion av den efterlängtade Model 2 när Elon Musk plötsligt beslutade att lägga projektet på is. Istället har företaget valt att lägga sitt fokus på utvecklingen av autonoma Robotaxi. Beslutet, som rapporterades av sajten The Information, kom som en överraskning för många inom företaget.

Tro på teknisk framgång

Ingenjörerna bakom Model 2 var optimistiska och trodde att de skulle kunna övervinna de tekniska utmaningarna, särskilt de som rörde bilens batteri, och hålla tidsfristerna. En tidigare anställd med insyn i projektet berättade att teamet planerade att påbörja pilotproduktion senare i år och inleda massproduktion under 2025.

Detta skriver The Information, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Musk dementerar dock uppgifterna via X med kommentaren att det rör sig om "en lögn", men ingen ytterligare förklaring ges.

Robotaxi blir högprioriterat

Beslutet att avbryta Model 2 och istället satsa på Robotaxi visade sig vara oväntat för ingenjörerna. Elon Musk beordrade att utvecklingen av Robotaxi skulle påskyndas, trots att projektet vid den tidpunkten mestadels var på konceptstadiet.

Model 2 var tänkt att bli en prisvärd elbil med en prislapp på 25 000 dollar, motsvarande cirka 270 000 kronor. Beslutet att pausa detta projekt för att fokusera på Robotaxi kan ses som en del av Teslas långsiktiga strategi för att leda utvecklingen av självkörande fordon.

På Börskollen följer vi noggrant Teslas utveckling och deras ständigt föränderliga strategi, och vi kommer fortsätta rapportera om hur detta påverkar både företagets framtid och elbilsmarknaden som helhet.

Börskollen om Tesla

Tesla är en amerikansk fordonstillverkare. Bolaget är specialiserade inom eldrivna fordon, där fordonen helt ämnas drivas på el under samma varumärke. Bolaget har även ett globalt supercharger nätverk som möjliggör snabb laddning innan avfärd. Produktionen av bilarna utgår ifrån egna produktionsanläggningar inom den nordamerikanska marknaden. Huvudkontoret är beläget i Palo Alto.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Tesla, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Tesla

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt