Strejken mot Tesla svärtar ner bilden av Sverige
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Strejken mot Tesla svärtar ner bilden av Sverige

Strejken

Småländska Hydro Extrusions i Vetlanda, en leverantör till Tesla, varslar 20 anställda om uppsägning. Enligt företagets VD, Jonas Bjuhr, är varslet en direkt konsekvens av den pågående strejken och konflikten med Tesla där IF Metall har tagit ut bolaget i sympatistrejk. IF Metall, som organiserar strejken, hävdar dock att uppsägningarna är onödiga och att de erbjudit sig att täcka lönekostnaderna.

  • Hydro Extrusions, som levererar aluminiumprofiler till Teslas fabrik i Berlin, varslar 20 anställda om uppsägning.
  • Varslet kommer som en direkt följd av IF Metalls blockad mot företaget, som pågått sedan november.
  • IF Metall hävdar att varslet är onödigt och att de erbjudit sig att täcka lönekostnaderna.

Hydro Extrusions, ett företag baserat i Vetlanda, har varslat 20 av sina cirka 600 anställda om uppsägning på grund av minskad arbetsbelastning. Detta som en direkt konsekvens av IF Metalls blockad mot företaget, som är en del av fackets större konflikt med Tesla om att få till ett kollektivavtal.

Om blockaden i Vetlanda

Fakta om blockaden på Hydro Extrusions Vetlanda.

  • Blockaden trädde i kraft den 24 november 2023.
  • Den innebär total arbetsnedläggelse för produkter till Tesla-bilar.
  • Cirka 50 anställda av totalt 610 anställda omfattas av blockaden.
  • Fabriken producerar en avancerad detalj som ingår i Tesla-bilarnas krockskydd (så kallad crash box).

Uppgifter om påtryckningar från Tesla

Enligt Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall, är Hydro Extrusions utsatta för "kraftiga påtryckningar" från Tesla. Säikkälä tror att Tesla försöker tvinga facket att lyfta blockaden. Men trots uppsägningarna har facket inga planer på att backa. "Vi kommer inte att lyfta blockaden, inte i nuläget i alla fall. Den gör nytta", säger Säikkälä.

Detta rapporterar gp.se om.

IF Metall har orsakat omfattande skador för kollektivavtalsanslutna Hydro Extrusion som nu varslar cirka 20 personer om uppsägning, varav flera är medlemmar i IF Metall

Nuvarande situation svärtar bilden av Sverige

Jonas Hagelqvist, VD på IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige säger att – IF Metall har orsakat omfattande skador för kollektivavtalsanslutna Hydro Extrusion som nu varslar cirka 20 personer om uppsägning, varav flera är medlemmar i IF Metall. Dessa människor kastas nu ut i arbetslöshet under tuffa ekonomiska tider

Strejken verkställdes den 24 november 2023 och Hydro Extrusion har sedan dess förlorat viktiga affärsrelationer, tagit ekonomisk skada och tvingas alltså nu varsla personal.

– En av den svenska industrins styrkor är låg konfliktnivå och pålitliga spelregler. Det främjar både export och investeringar i den svenska industrin. Nuvarande situation svärtar bilden av Sverige. Risken är att företag väljer att lägga investeringar och nyetableringar i andra länder än Sverige framöver, säger Jonas Hagelqvist i ett pressmeddelande.

Teslas produktion i Berlin pausar

Tesla meddelade nyligen att de kommer att pausa sin produktion i Berlin under några veckor på grund av brist på komponenter, en följd av fraktproblem kopplade till stridigheterna i Röda havet.

Enligt Veli-Pekka Säikkälä så tror han denna ursäkt är en täckmantel för leveransproblem kopplade till blockaden ovan. Dock är Tesla är inte den enda biltillverkaren som behöver pausa sin bilproduktion just nu på grund av oroligheterna i Röda Havet och Suez-kanalen. Även Volvo Cars har pausat tillverkningen till följd av sena leveranser.

Så här skriver TT: "Ett fraktkaos liknande stoppet i Suezkanalen 2021 kan bli konsekvensen när allt fler rederier nobbar Röda havet till följd av de Iranstödda Huthirebellernas attacker mot sjöfarten

Runt 12 procent av den globala handeln går genom Suezkanalen och när fartygen i stället måste runda Godahoppsudden utanför Sydafrika ökar restiden med drygt en vecka."

Anställda i Sverige blir drabbade

Om det är fraktproblem eller allmänna leverantörs-problem lär visa sig kommande tiden. Det man kan konstatera är att Tesla är ett "snabbfotat företag" som hittar lösningar på problem och har lyckats lösa alla hinder i sin väg kopplade till strejken fram tills nu. Det återstår att se om så är fallet även denna gång.

Dock blir detta på bekostnad av svenska företag som får skära ner och anställda som förlorar sina jobb, både på Tesla men även på relaterade arbetsplatser uttagna i sympatistrejk av IF Metall. Det får en ändå att tänka om det är värt det och om det var så här IF Metall hade tänkt sig.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Suez

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt