Thedéen: Inflationen går i rätt riktning
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Thedéen: Inflationen går i rätt riktning

Thedéen:

Inflationsutvecklingen går i rätt riktning och kronan verkar ha stabiliserats, säger riksbankschefen Erik Thedéen i samband med en utfrågning i riksdagen. Men han vill inte gå längre än att upprepa att det inte går att utesluta en räntesänkning snart.

– Nu går vi precis in i en penningpolitisk beredning. Det är bara några veckor tills vi fattar nytt beslut. Jag stannar vid det vi kom fram till (i februari), att vi inte utesluter (att sänka räntan). Börjar jag gå in och resonera där kommer det leda till något jag inte vill, säger Thedéen till TT efter utfrågningen.

Han betonar att ett beslut om att sänka räntan förutsätter att inkommande data fortsätter att peka i rätt riktning – mot att Riksbanken uppnår inflationsmålet i slutet av 2024. Det gäller inte minst torsdagens rapport om februariinflationen från Statistiska centralbyrån (SCB), men även utvecklingen framåt och i omvärlden.

"Vi måste få bekräftelse"

– Vi måste få bekräftelse på att inflationsutvecklingen och dess drivkrafter går i den riktning som finns i vår prognos. Det tycker jag den har gjort. I den meningen känner jag mig väldigt trygg med att vi tog det beslut som vi tog i januari, säger han.

Han tycker att kronan ser ut att ha stabiliserats efter den kraftiga förstärkningen sent i höstas och försvagningen i början av 2024, vilket är viktigt för att bromsa nya inflationsimpulser via valutakursen.

Han upprepar att i princip kan Riksbanken ta täten och sänka styrräntan före Europeiska centralbanken (ECB).

– Det är ju inte så att vi inte kan agera självständigt gentemot ECB. Tvärtom tycker jag att vi ska göra det, säger han.

"Vi är nära sammankopplade"

Men han tonar samtidigt ned sannolikheten för att så ska ske.

– I den självständigheten ligger ju att vi måste väga in det som påverkar inflationen. Och det är till exempel inflationsutvecklingen i Europa, säger han.

Om ECB inte sänker sina styrräntor eller till och med höjer handlar det om att inflationen i euroområdet går i fel riktning, enligt Thedéen.

– Då är det antagligen risk för att inflationen blir högre i Sverige också, då vi är nära sammankopplade. Och så finns det dessutom en valutakurseffekt. Jag tror att man måste se den stora bilden, säger han.

Fakta: Tiotusentals kronor på spel för många hushåll

Riksbanken har sedan i höstas tagit paus efter en serie historiskt snabba och stora räntehöjningar 2022–2023, som lyft styrräntan till 4,00 procent – den högsta nivån sedan 2008.

I det senaste räntebeskedet den 1 februari öppnade Erik Thedéen och de andra fyra ledamöterna i Riksbankens direktion för en möjlig räntesänkning under första halvåret 2024.

Marknaden tolkar enligt prissättningen på räntemarknaden detta som att styrräntan sänks med 0,25 procentenheter till 3,75 procent i maj eller juni och sedan fortsätter sänkas ned till 3,00 procent i december 2024 och 2,25 procent i december 2025.

Skulle den rörliga räntan på bolån hänga med nedåt med 1,75 procentenheter skulle det innebära att räntekostnaden för ett tremiljonerslån skulle falla med 52 500 kronor per år före ränteavdrag, det vill säga 4 375 kronor per månad.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt