Thedéen om bitcoin-rekord: "Ren spekulation"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Thedéen om bitcoin-rekord: "Ren spekulation"

Thedéen

Kryptovalutor som bitcoin har rusat i pris den senaste tiden. Men riksbankschefen Erik Thedéen är mycket skeptisk: – Det är ett instrument som är helt omöjligt att värdera och vi vill inte få in det i svensk finansiell sektor, säger han till TT.

I början av veckan satte bitcoin återigen nytt kursrekord med ett kliv över 72 000-dollarstrecket för första gången. Det innebär att kursen har stigit med över 50 procent bara sedan årsskiftet. Sveriges riksbankschef vill inte spekulera i förklaringar till uppgången men ställer sig mycket tveksam till företeelsen:

– Jag har både i tidigare och nuvarande roll uttryck stor oro kring bitcoin. Det är i praktiken ett instrument för ren spekulation. Vi har varit tydliga att vi inte vill få in det här i svensk finansiell sektor, säger Erik Thedéen i samband med tisdagens utfrågning i finansutskottet.

Thedéen poängterar att han är skeptisk till kryptovalutor, men i såväl USA som Storbritannien har man gett grönt ljus för bitcoinfonder (ETF-fonder).

Är det något du skulle vilja avråda från?

– Jag vill ha så lite som möjligt av bitcoin i svenskt finanssystem, sedan finns det även i Sverige certifikat som har bitcoin som värdereglerare. Vi är inte fria från det i Sverige, men det har ganska litet genomslag. Det är en avvägning och har man ingenting så kanske det hamnar mer i kriminella händer, säger han om alternativen.

Källa: Tobias Österberg/TT, Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt