Thedéen: Kronan skapar osäkerhet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Thedéen: Kronan skapar osäkerhet

Thedéen:

Riksbankschefen Erik Thedéen tycker att inflationsutsikterna har fortsatt att förbättras och att risken för att inflationen ska bita sig fast i svensk ekonomi har minskat. Men kronförsvagningen kan ställa till det och stoppa räntesänkningar.

"Riskerna för bakslag finns fortfarande kvar. Inte minst skapar växelkursens utveckling osäkerhet. En svagare krona skulle kunna ge oönskade inflationsimpulser", säger Thedéen enligt ett tal publicerat på Riksbankens hemsida i samband med att han besöker Malmö och Köpenhamn.

"Vi närmar oss"

Huvudbudskapet är dock fortfarande att det kan bli aktuellt att sänka styrräntan från 4,00 procent – den högsta nivån sedan 2008 – i maj eller juni.

"Vi närmar oss därför ett läge då behovet att föra en åtstramande penningpolitik minskar", säger Thedéen.

En annan faktor som påverkar när och hur mycket Riksbanken kan justera sin styrränta är enligt Thedéen vad andra centralbanker gör.

"Men vi ska inte koppla den svenska penningpolitiken direkt till andra centralbankers agerande. Det är inflationstrycket och utsikterna för inflationen här i Sverige som avgör vår penningpolitik", säger han.

Inflationssiffror på fredag

Talet hålls inför färska svenska inflationssiffror för mars på fredag, vilket är den sista laddningen inflationsstatistik inför Riksbankens nästa räntebesked den 8 maj.

Snittprognosen för den så kallade KPIF-inflationen i mars – där effekterna av boräntor har räknats bort – ligger på 2,6 procent enligt Bloomberg. Det kan jämföras med 2,5 procent i januari och Riksbankens inflationsmål på 2 procent i KPIF-inflation.

Kronan har stärkts något sedan årets bottennapp på 11,60 kronor per euro den 1 april, men har sedan årsskiftet tappat 45 öre mot den gemensamma valutan.

Fakta: Marknaden tror på tre sänkningar i år

På räntemarknaden räknar aktörerna med att Riksbanken gör som den flaggat för och sänker styrräntan i maj eller juni. I prissättningen pekar sannolikheten därefter på ytterligare två räntesänkningar i år, ned till 3,25 procent kring årsskiftet.

I slutet av 2025 pekar sannolikheten för ytterligare minst två sänkningar till, ned till 2,75 procent – med en ganska stor sannolikhet för att det även kan bjudas på en tredje sänkning det året.

Rörliga boräntor brukar grovt sett följa Riksbankens styrränta, både uppåt och nedåt. Skulle boräntorna sjunka 1 procentenhet skulle det dra ned räntekostnaden för ett tremiljonerslån med 2 500 kronor per månad före ränteavdraget.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt