Tidningen: Håll er borta från högriskaktien
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Tidningen: Håll er borta från högriskaktien

Tidningen:

Intrum har nått en uppgörelse med sina obligationsinnehavare, vilket initialt fick aktien att stiga. Trots detta kvarstår stora ekonomiska utmaningar. Privata Affärer anser att det klokt att hålla sig borta från aktien på grund av dess höga risk.

  • En tiondel av Intrums skuld försvinner i utbyte mot nya aktier.
  • Skuldförfall skjuts upp till 2027, men räntan ökar med 800 miljoner kronor.
  • S&P sänker Intrums kreditbetyg till "extremt spekulativt".

Skuldbelastade Intrum såg sin aktiekurs stiga efter att ha meddelat en uppgörelse med sina obligationsinnehavare. Enligt en analys i Privata Affärer, innebär uppgörelsen att omkring en tiondel av Intrums skuld försvinner, medan resten av skulderna skjuts upp till framtiden.

Skuldförfall skjuts upp

Enligt uppgörelsen kommer Intrum att betala alla skulder som förfaller i år, men inga ytterligare förfall sker förrän 2027. I gengäld får obligationsinnehavarna 10 procent av bolaget i form av nya aktier, samtidigt som räntan på de omförhandlade lånen ökar med cirka 800 miljoner kronor. Om uppgörelsen går igenom blir obligationsinnehavarna näst största ägare i Intrum.

Fortfarande stora ekonomiska utmaningar

Trots denna uppgörelse kvarstår det grundläggande problemet med en alltför stor skuld i relation till verksamheten, anser Privata Affärer. Samtidigt är Intrums investeringsverksamhet på sparlåga och marginalerna inom servicing-verksamheten ser ut att vara under press.

Osäkert om framtiden

Uppgörelsen måste fortfarande godkännas av långivarna, och det pågår samtal om en alternativ uppgörelse med innehavare av kortare obligationer, troligtvis de med förfall 2025.

Frågan kvarstår om bolaget kan lösa sina skuldproblem på sikt eller om kreditgivarna till slut tar över. Detta, tillsammans med osäkerheten kring verksamhetens prestanda, gör att Privata Affärer menar att det är klokt att undvika Intrums aktie.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Intrum

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Intrum

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt