Tidningen varnar: Hög risk i övervärderade cybersäkerhetsaktien
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Tidningen varnar: Hög risk i övervärderade cybersäkerhetsaktien

Tidningen

Yubicos aktie har stigit kraftigt sedan bolagets börsnotering 2023, men bolaget är ännu inte i närheten av sina uppsatta mål. Trots stark tillväxt på marknaden och positiva utsikter, finns det risker för bakslag på grund av en övervärderad aktie, hård konkurrens och lock-up-avtal som löper ut. Detta menar tidningen Privata Affärer i en färsk analys.

  • Yubicos värdering har skjutit i höjden sedan bolagets börsintroduktion 2023, men bolaget är fortfarande långt ifrån sina uppsatta mål.
  • Konkurrensen inom bolagets segment är hög, vilket ökar risken för bakslag.
  • Möjligheten för stora ägare att sälja aktier kan lägga sordin på aktien.

Yubico, som utvecklar och säljer lösningar för tvåfaktorssäkerhet inom IT, har haft en stark kursuppgång sedan börsnoteringen 2023. Trots ett kraftigt fall från ATH den 27 februari, står aktiekursen fortfarande högre än dagen före rapporten den 16 februari.

Värderingen skenar – och konkurrensutsatt segment

Företagets positiva utsikter och starka ledning har dock inte räckt för att motivera den starka kursuppgången. Aktiens värdering har skenat, och trots uppdaterade finansiella mål med en förväntad omsättningstillväxt på 25 procent de kommande fem åren, är bolaget långt ifrån sina mål, skriver tidningen och fortsätter;

"Än är Yubico inte i närheten av målen och även om man lyckas uppfylla de så ligger i så fall p/e-talet på omkring 15 för 2028. Peg-talet ligger för närvarande på höga 3,1."

I analys framgår också att konkurrensen inom Yubicos segment är hög, vilket ökar risken för bakslag.

Potentiell säljtryck från insiders

Som Börskollen tidigare har rapporterat om är en annan riskfaktor det potentiella säljtrycket från stora ägare. Inlåsningsavtalet (lock-up) för ägare med nästan 40 procent av aktierna gick ut den 18 mars, vilket innebär att de nu har möjlighet att sälja sina aktier.

Den 19 september 2024 har storägare som investmentbolaget Bure, Yubicos VD Mattias Danielsson och bolagets grundare Stine Ehrensvärd ytterligare lock-up-avtal som löper ut och även denna gång finns risk att det kan medföra ytterligare påverkan på aktiekursen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Yubico

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt