Tipset: "Tråkiga" utdelningsaktien som du kan köpa och behålla för alltid
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Tipset: "Tråkiga" utdelningsaktien som du kan köpa och behålla för alltid

Tipset:

Enbridge är ”inget spännande företag” och det blir ”ännu tråkigare 2024”, skriver amerikanska finanstjänsten The Motley Fool. Men det nordamerikanska energibolaget har imponerat med 29 år av årliga utdelningsökningar. Trots detta har aktien sjunkit kraftigt från sina toppnivåer – och nu kan det vara läge att gå in!

  • Enbridge har en utdelningshistorik på 29 år
  • Aktien har sjunkit 30% från 2015 och 20% från 2022
  • Bolaget expanderar inom reglerade naturgasverktyg för ökad stabilitet

Det menar i alla fall den amerikanska finanstjänsten The Motley Fool i en färsk analys av Enbridge, och de går så långt att de sätter rubriken ”Köp och behåll för alltid”.

Vad gör Enbridge?

Enbridge är en nordamerikansk energijätte inom midstream-sektorn, med huvuddelen av sina intäkter från olje- och naturgasledningar. Huvudkontoret är baserat i Kanada. Cirka 57 procent av bolagets EBITDA kommer från oljeledningar och 28 procent från naturgasledningar, vilket sammanlagt utgör 85 procent. Resterande del består av en naturgasverktyg (12 procent) och investeringar i förnybar energi (3 procent).

Företagets intäkter är antingen reglerade, avgiftsbaserade eller kontraktsdrivna, vilket ger en stabil kassaflödesström oavsett olje- och naturgaspriser. Trots en attraktiv utdelningsavkastning på 7 procent ligger utdelningskvoten inom företagets målnivå på 60 procent till 70 procent. En stark balansräkning med en skuldsättningsgrad mellan 4,5 och 5 gånger EBITDA stödjer detta.

Enbridge blir ännu mer stabilt 2024

Enbridge planerar att förvärva tre reglerade naturgasverktyg, vilket kommer att öka andelen av bolagets EBITDA från naturgasverktyg till 22 procent år 2024. Detta förväntas öka stabiliteten i företagets kassaflöden och säkerställa långsiktiga kapitalutgifter.

Olje- och naturgasledningar kommer fortfarande att utgöra en stor del av verksamheten med 50 procent respektive 25 procent av EBITDA. Efter förvärven förväntas tillväxten av utdelningsbart kassaflöde ligga runt 3 procent fram till 2026, och därefter öka till cirka 5 procent. Utdelningen förväntas växa i samma takt som kassaflödet.

Sammanfattning

Enbridge erbjuder en kombination av stabil utdelning och potential för totalavkastning på 10 procent till 12 procent. Detta är attraktivt för investerare som söker defensiva aktier med pålitliga inkomster.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt