Toppekonomen: Därför är svensk ekonomi på väg mot en vändning
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Toppekonomen: Därför är svensk ekonomi på väg mot en vändning

Toppekonomen:

Den svenska ekonomin har krympt under det senaste året, men det finns tecken på en vändning. Nationalekonomen Klas Eklund pekar i en krönika i Privata Affärer på ett antal viktiga faktorer som indikerar en förbättring under andra halvåret.

  • Inflationen har fallit till nära målet.
  • Reallönerna och köpkraften ökar.
  • Räntorna sjunker, vilket gynnar bostadsmarknaden.

Inflationen sjunker

Den första faktorn som Klas Eklund tar upp i Privata Affärer är inflationen. Inflationen har nu nått nära Riksbankens mål, med KPI på 2,3 procent för det senaste året, vilket är under Riksbankens egna prognoser. På kort sikt ligger inflationen redan under 2 procent. Prognoser indikerar att inflationen kommer att hålla sig under målet det kommande året, och marknadens inflationsförväntningar är stabila.

Reallöner och köpkraft

Den fallande inflationen urholkar inte längre reallönerna, vilket innebär att köpkraften börjar stiga igen, konstaterar Klas Eklund vidare. Ökad köpkraft kan leda till att den privata konsumtionen, en viktig komponent i BNP, återhämtar sig och fungerar som ett draglok för ekonomin.

Räntor och bostadsmarknad

Den lägre inflationen öppnar även för sjunkande räntor. Riksbanken har redan börjat sänka styrräntan och förväntas göra ytterligare två sänkningar i år. Detta leder till gradvis lägre lånekostnader för hushåll med skulder, även om räntenedgången väntas bli måttlig. Lägre räntor och ökad hushållsefterfrågan bidrar till att bostadsmarknaden börjar återhämta sig. Priserna har redan börjat stiga på vissa håll, även om uppgången förväntas bli dämpad.

Klas Eklund tar också upp exporten som visat tecken på återhämtning och kan förbättras om den globala ekonomin också tillfrisknar. Den sammanlagda effekten av dessa faktorer pekar mot en bred uppgång i ekonomin under andra halvåret 2024 och 2025.

Vi på Börskollen noterar att arbetslösheten förblir en utmaning, med en av de högsta nivåerna i Europa trots bristen på arbetskraft inom viktiga sektorer som vård, omsorg, skola och försvar. Detta belyser svåra matchningsproblem på arbetsmarknaden.

För hushåll med bolån innebär räntenedgången att rörliga räntor kan bli mer attraktiva än fasta räntor mot slutet av året. Premien för att binda räntan är högre än den potentiella räntekostnadsvinsten på kort sikt. För de som har bundna lån som snart löper ut kan det vara lönsamt att byta till rörliga räntor, trots initial smärta. Det är viktigt att förhandla med banken i denna situation när räntekurvan ändrar riktning.

Sammanfattningsvis, givet att räntenedgången inte blir stor, kommer de totala räntekostnaderna att förbli högre än före den senaste ränteuppgången, avslutar han.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt