Tre aktier som förvandlat 10 000 kronor till över 10 miljoner
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Tre aktier som förvandlat 10 000 kronor till över 10 miljoner

Tre

Genom åren har S&P 500, i USA, i genomsnitt gett en årlig avkastning på 10%. Men vissa företag har slagit marknaden rejält och förvandlat små investeringar till miljonbelopp. Låt oss ta en närmare titt på tre framstående konsumentaktier som har förvandlat 10 000 kr till över en miljon kr över tid.

  • Apple, världens mest värdefulla varumärke, har ökat med 191 000% de senaste 43 åren. En investering på 10 000 kr skulle idag vara värd 19 miljoner kr.
  • Costco, världens tredje största detaljhandel, har ökat med 123 000% under de senaste 49 åren. En investering på 10 000 kr skulle idag vara värd över en bit över 12 miljoner kronor.
  • Home Depot, den stora hemförbättringskedjan, har ökat mest av alla tre, med en investering på 10 000 kr 1981 idag värd hela 29,9 miljoner kr.

Apple: Teknikjätten med flera ben att stå på

Apple, världens mest värdefulla varumärke, har länge varit en ledare när det gäller att sälja några av de mest populära elektronikprodukterna. Denna framgång har drivit aktien 191 000% högre under de senaste 43 åren, vilket omvandlade en investering på 10 000 kr till 19 miljoner kronor idag, inklusive utdelningar.

Även om iPhone fortfarande står för mer än hälften av intäkterna, hittar företaget framgång med andra enheter, som MacBook, AirPods, Watch och nu senast den mycket omskrivna och kritikerrosade produkten Vision Pro. Tillsammans stod hårdvaran för 81% av den totala försäljningen under det första kvartalet 2024.

Costco: Detaljhandel med medlemsmodell

Costco, världens tredje största detaljhandlare, har en försäljning på 241 miljarder dollar och driver hundratals varuhus över hela världen. Modellen har varit konstant genom åren: högkvalitativa varor till extremt låga priser.

Det som skiljer Costco från en typisk detaljhandlare är dess framgångsrika medlemskapmodell. Kunderna måste betala årliga avgifter för att få rätt att handla i ett varuhus, vilket ger en hög marginal och återkommande intäktsström. Medlemsförsäljningen ökade med 8,2% under det senaste kvartalet, med en global förnyelsefrekvens på över 90%.

Costco öppnade sin första butik i Sverige 27 oktober 2022 och planerar att öppna fler trots att det ryktas om att det går lite trögt för kedjan i Sverige än så länge.

Home Depot: Hemförbättrings-jätten

Home Depot är en annan framgångsrik detaljhandlare som har förvandlat en investering på 10 000 kr till flera miljoner kronor idag. Sedan 1981 har Home Depot-aktier förvandlat en initial investering på 10 000 kr till hela 29,9 miljoner kr idag (inklusive utdelningar).

Detta skriver The Motley Fool om.

Home Depot säljer olika typer av verktyg och förnödenheter genom sina stora butiker till gör-det-själv (DIY) och professionella kunder som vill fräscha upp sina hem. Det kan anses som en "tråkig" verksamhet, men de finansiella resultaten är varit framgångsrika.

Även om det är osannolikt att dessa tre företag kan upprepa sina tidigare prestationer i framtiden, fortsätter de att vara branschledare som dominerar och det har verkligen lönat sig att vara långsiktig, som det ofta gör.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Apple

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt