Tre tips för hur du kommer igång på börsen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

Tre tips för hur du kommer igång på börsen

Det bästa sättet att öka värdet på dina pengar är att investera dem på börsen. Även om de flesta känner till detta är det många som inte har kommit igång med ett aktiesparande. Det har dock aldrig varit enklare att köpa och sälja aktier än nu. Nuförtiden är aktiebörsen inte bara till för herrar i kostym, utan alla har möjlighet att investera.

Det finns många sidor och guider med information om hur du kommer igång med börsen, till exempel borskunskap.se. I den här artikeln får du den grundläggande informationen som du behöver för att starta ditt eget sparande.

Vad är en aktie?

Till att börja med: Vad är egentligen en aktie? En aktie är en andel i ett företag som har noterats på en marknadsplats för aktiehandel. Aktiens värde baseras dock inte på hur det går för företaget, utan istället på hur mycket som köps och säljs av den aktuella aktien. Om många vill köpa företagets aktier blir värdet högt. Om många istället vill sälja företagets aktier blir värdet lågt.

Ett företag som går dåligt har ofta en lågt värderad aktie, eftersom många troligtvis vill sälja och inte så många vill köpa. Det är dock många olika saker som har inverkan på aktiens värde. Värdeutvecklingen på en specifik aktie kan vara mycket svår att förutsäga.

Läs på om företaget

För att det ska vara möjligt att köpa och sälja aktier i ett företag måste det noteras på börsen. Det blir då ett aktiebolag. För att ett företag ska kunna bli ett aktiebolag måste det genomgå en extensiv granskning. Aktiehandel och aktiebolag omfattas av ett hårt regelverk som finns till för att garantera tillit och säkerhet.

Alla aktiebolag måste publicera sina årsredovisningar och kvartalsrapporter. Detta gör det möjligt för dig och alla andra som vill handla med aktier att bilda sig en uppfattning om hur det går för företaget, om deras affärsmodell är trovärdig och så vidare. Dokumentationen är offentlig och finns oftast på företagets hemsida. Samma information finns även på Finansinspektionens hemsida.

Hur man köper och säljer aktier

En privatperson kan inte köpa aktier direkt på börsen. Du måste istället ta hjälp av en aktiemäklare som köper och säljer aktierna åt dig. Detta kan du hitta genom de vanliga storbankerna, men deras avgifter är i regel ganska höga. Det finns även nätbanker som är specialiserade på aktiehandel. Deras avgifter är vanligtvis lägre än de vanliga bankernas.

Ta reda på vad de olika bankerna och mäklarna tar i avgift, så kallat courtage. Ordet kommer från franskans ord för mäklare och betyder helt enkelt den avgiften som aktiemäklaren tar ut för att köpa och sälja aktier åt dig. Avgifterna skiljer sig mycket mellan olika tjänster så jämför innan du väljer.

Kom igång med aktiesparandet

För att du ska kunna komma igång med aktierna krävs det först och främst att du har ett kapital som du kan avvara. När du köper aktier låser du pengarna, vilket innebär att du inte kan komma åt dem lika enkelt som om de fanns på ett sparkonto. Aktier är ett mer långsiktigt sätt att spara pengar. Du ska inte behöva pengarna till något annat inom fem till tio år.

Ställ dig själv frågan vad ditt mål med sparandet är. Är det att få en bra avkastning varje år för att öka dina intäkter? Är det att bli miljonär inom tjugo år? Formulera ditt sparmål! Ett tydligt, konkret och rimligt mål hjälper dig att prioritera.

När du har ditt mål klart för dig kan du ta reda på vilken risk du tycker är lämplig. Risk och avkastning hänger ihop på börsen så du bör ha dina prioriteringar klara för att investera på ett sätt som är rätt för dig. Sedan gäller det att ha tålamod, för aktiekursen kan gå både upp och ned.

Nyckeltal hjälper dig att värdera

Ett begrepp som är viktigt när du ska komma igång med ditt aktiesparande är P/E-tal. Det står för Price/Earnings, eller Aktiepris/Vinst per aktie. Det är ett nyckeltal som beskriver aktiens värde. Kortfattat kan man säga att ett lågt P/E-tal betyder en billig aktie, medan ett högt P/E-tal betyder en dyr aktie.

Etablerade företag med trovärdig affärsmodell och stabil intjäning har oftast ett lågt P/E-tal. Man köper aktien för att man är säker på att den ger en liten men stabil avkastning över tid. Nystartade företag med stor potential att växa har däremot oftast ett högt P/E-tal. Man köper aktien i förhoppningen att värdet ska öka och att företaget i framtiden ska tjäna massor av pengar.

De tre viktigaste tipsen

Den här artikeln kan sammanfattas i tre tips för hur du kommer igång och vad du ska tänka på:

  • Ha tålamod! Historiskt sett har aktier hela tiden vuxit, men alltid över tid. Du får räkna med att värdet går upp och ned.
  • Läs på om företaget! Skaffa dig mycket information om företaget som du funderar på att investera i.
  • Investera en summa som är rätt för dig! Formulera ditt sparmål för att prioritera din aktiehandel.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt