Trend: Kakaopriset har rusat – ett hot för chokladens framtid?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Trend: Kakaopriset har rusat – ett hot för chokladens framtid?

Trend:

Priset på kakao har skjutit i höjden och nått över 10 000 dollar per ton, vilket är en historisk höjdpunkt. Torka och sjukdomar i Västafrika, där de stora kakaoproducenterna finns, är de främsta orsakerna till prisökningen. Detta kommer troligtvis att leda till dyrare chokladprodukter på marknaden.

  • Priset på kakao har stigit till över 10 000 dollar per ton för första gången någonsin och är upp över 100% i år.
  • Denna prisökning beror främst på torka och sjukdomar i Västafrika.
  • Chokladprodukter kommer troligtvis att bli dyrare till följd av kakaoprisets ökning.

Första kvartalet 2024 har sett en kraftig uppgång i kakaopriserna, en trend som påbörjades redan under föregående år. Priset har nu nått nya höjder och överstigit 10 000 dollar per ton, vilket är en historisk höjdpunkt.

Kakaobrist påverkar marknaden

Den främsta orsaken till denna prisuppgång är en märkbar brist på kakaobönor. Västafrika, där de största kakaoproducenterna finns, har drabbats av både torka och sjukdomar som påverkat kakaoplantorna negativt.

Småskaliga bönder, som står för en stor del av kakaoproduktionen, påstås inte få tillräckligt betalt för sina bönor och har därmed inte haft möjlighet att anpassa sig till klimatförändringarna eller investera i nödvändiga resurser såsom gödning.

Detta skriver bland annat Expressen om.

Framtiden för choklad ser dyr ut

Med de nuvarande förhållandena ser det ut som att priset på kakao kommer fortsätta att vara högt under en tid framöver. Detta innebär att choklad, som är en förädlad produkt av kakao, kommer att bli dyrare.

Exakt när och hur mycket prisökningen kommer att påverka chokladpriset är ännu oklart, men det är tydligt att följdverkningarna kommer att märkas även i Sverige om så blir fallet. Men man ska också ta med sig att det finns andra som tror på raka motsatsen och med prognoser på ett halverat kakaopris.

På Börskollen följer vi utvecklingen noga och kommer att hålla våra läsare uppdaterade om förändringar på kakaomarknaden och dess potentiella inverkan på chokladindustrin.

Fakta om Kakao och kakao-handel

I Västafrika, där länder som Ghana och Elfenbenskusten är framträdande, produceras ungefär 75% av världens kakao av småbrukare. Dessa odlare möter stora utmaningar, främst fattigdom, delvis på grund av svårigheter att nå ut på världsmarknaden och att mellanhänder tar en stor del av vinsten.

Efter skörden genomgår kakaobönorna en process där de torkas, rengörs, och sedan säljs vidare för förädling, oftast i Europa och USA, där de blir till kakaomassa och kakaosmör.

Dessa är centrala för att producera choklad, vars kvalitet varierar med kakaohalten – som måste vara minst 25% för att produkten ska få kallas choklad. Denna kedja från odling till färdig produkt visar på de ekonomiska och logistiska utmaningarna i kakaohandeln.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt