Här hittar du lägsta bolåneräntan – Trendskifte: Flera satsar på bundet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Här hittar du lägsta bolåneräntan – Trendskifte: Flera satsar på bundet

Här

Siffror från statliga bolåneaktören SBAB visar att 89 procent av bankens nya kunder valde rörlig ränta i september, vilket är en minskning med 7 procent sedan toppen i maj då hela 96 procent av kunderna valde rörlig ränta. Är det början på ett trendskifte vi ser?

Trots detta är andelen som väljer rörlig ränta fortfarande ovanligt hög, vilket kan tyda på att många hushåll inte tror på Riksbankens ränteprognoser.

Nästan var fjärde bolånetagare tror att räntan kommer att sänkas tidigare än vad Riksbanken signalerar i sin prognos. Frågan är dock hur hushållen tolkar Riksbankens prognos: som en prognos att verkligen tro på, eller mer som en signal från Riksbanken att man minsann inte kommer att avisera en framtida sänkning av styrräntan förrän man verkligen är säker på att man har bitit huvudet av inflationen.

Sett till prissättningen på räntemarknaden och att många hushåll avstår att binda räntan lutar nog många åt den senare tolkningen gissar jag", säger Linda Hasselvik, privat- och boendeekonom på SBAB.

Den 23 november är det dags för nästa besked från Riksbanken, där vi får se om de väljer att genomföra ytterligare en höjning eller avstår och pausar för nu.

Så agerar SBABs bolånekunder

Enligt SBAB:s statistik valde 89 procent av de nya kunderna rörlig ränta i september, vilket motsvarar en tre månaders bindningstid. 6 procent valde att binda sina lån helt, medan resten valde en kombination av bunden och rörlig ränta. Detta visar att andelen som valt rörlig ränta har minskat sedan förra kvartalet.

I juni var motsvarande siffror 94 procent rörligt, 2 procent bundet och 4 procent en kombination av båda. Den högsta andelen som valde rörlig ränta var i maj, då 96 procent av de nya kunderna valde detta alternativ.

”Andelen nya kunder som valde rörlig ränta var som störst i maj. Då valde hela 96 procent rörlig ränta. Sedan dess har den andelen minskat månad för månad och landar nu på 89 procent. Samtidigt är det utifrån ett historiskt perspektiv fortfarande exceptionellt många som väljer rörlig ränta", fortsätter Linda Hasselvik.

Detta rapporterar SBAB om.

Jämförelse: Så hittar du lägst bolåneränta just nu

(Annonssamarbete) Tabellen nedan uppdateras löpande och presenteras tillsammans med Compricer som jämför bankernas aktuella bolåneräntor (snitträntor) för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer om villkor samt för att ansöka om lånelöfte eller bolån.

Vi understryker att räntenivåerna hela tiden uppdateras och du bör klicka dig vidare för att läsa mer om specifika villkor samt ytterligare jämförelse mellan alternativen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt