Trots kronlyftet – ingen räntesänkning i juni
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Trots kronlyftet – ingen räntesänkning i juni

Trots

Kronans lyft mot både euron och dollarn de gångna veckorna är i sig inte skäl nog för att Riksbanken ska sänka räntan i juni, enligt riksbankschefen Erik Thedéen. För att en sänkning ska bli aktuell i juni måste den samlande bilden av läget förändras.

Kronan har stärkts med nästan 25 öre mot euron över 30 öre mot dollarn sedan Riksbankens sänkning av styrräntan i början av maj. Kursutvecklingen går på tvären med vad som brukar hända när svensk penningpolitik är mjukare än i euroområdet och USA.

Vill inte överdriva

Men Erik Thedéen – som liksom många bedömare har lyft fram just en svag krona som en inflationsrisk och därmed något som kan få Riksbanken att tveka om räntesänkningar även när inflationen faller – tonar ned den penningpolitiska betydelsen av kronans lyft. Hans budskap är fortfarande att styrräntan av allt att döma lämnas oförändrad i beskedet den 27 juni.

– Det må vara en viss stärkning sedan förra räntebeslutet, men det är inte en total stärkning av kronan om man ser det på längre sikt. Att gå på fluktuationer på två-tre veckor som ska avgöra nästa räntebeslut, det tycker jag är att överdriva kronans betydelse, säger han till journalister i samband med en utfrågning i riksdagens finansutskott.

Thedéen vill samtidigt inte ge några specifika exempel på vad som måste förändras för att en räntesänkning i juni ska kunna göras.

– Jag kan inte peka på enskildheter. Men när vi säger att tröskeln är mycket hög för att göra det då får man göra sin egen bedömning, säger han.

Han är dock tydlig med att enskilda faktorer som kronkursen eller ny statistik som pekar i någon särskild riktning inte räcker, enligt Thedéen.

– Det måste vara en samlad bild som har förändrats, säger han.

"Juni ligger inte i korten"

Han upprepar samtidigt att Riksbanken under våren har varit tydlig med att det skulle bli en sänkning i maj eller juni.

– Vi levererade en sänkning i maj och (vi har) pekat på att de två nästa sänkningarna kan komma under andra halvåret. Så juni ligger inte i korten för en sänkning.

Han tillägger – vilket han även gjort tidigare när frågan varit uppe – att det inte helt går att utesluta en junisänkning.

– Men det vi säger är att tröskeln är mycket hög för en sänkning i juni – annars skulle vi inte ha signalerat som vi gjorde.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt