Turkiskt stålbad mot inflationen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Turkiskt stålbad mot inflationen

Turkiskt

Turkiets finansminister Mehmet Simsek lanserar ett treårigt finanspolitiskt stålbad. Syftet är att hjälpa landets centralbank att få bukt med inflationen. De statliga turkiska investeringarna ska stramas åt med 15 procent under tre års tid.

De statliga turkiska investeringarna ska stramas åt med 15 procent under tre års tid. Fokus kommer under perioden att ligga på att färdigställa projekt där man kommit 75 procent i utvecklingen samt återuppbyggnadsprojekt efter jordbävningsskador.

Det införs även stopp för inköp och byggnation av nya statliga fastigheter under tre års tid, förutom det som har med hantering av risker för jordbävningsskador att göra. Fordonsflottan ska inte heller förnyas under de tre åren samtidigt som det bara ska rekryteras statstjänstemän om det finns vakanser efter pensionsavgångar.

En annan åtgärd för att strama åt statsbudgeten blir att införa ett tak för ersättningarna som betalas ut till styrelseledamöter i statliga bolag.

Den turkiska inflationen – det vill säga konsumentprisökningarna i årstakt – har skenat iväg uppåt på senare tid och väntas toppa kring 75 procent i närtid. Turkiets centralbank har sedan valet i fjol höjt styrräntan från 40 till 50 procent för att dämpa inflationstrycket.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt