Undersökning: Svenska bostadsägare tror på stabila eller stigande bostadspriser
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Undersökning: Svenska bostadsägare tror på stabila eller stigande bostadspriser

Undersökning:

En färsk rapport från SBAB visar att svenska bostadsägare har en övervägande positiv syn på bostadsprisernas framtid. Majoriteten tror på stabila eller stigande priser, medan endast en liten del förväntar sig en nedgång. Undersökningen lyfter även fram att en potentiell ökning av elpriserna kan ha en negativ effekt på bostadspriserna.

Positiva förväntningar på bostadspriserna

Enligt undersökningen, som genomfördes av Kantar Insight på uppdrag av SBAB, tror 34 procent av de tillfrågade bostadsägarna på stigande priser, medan endast 20 procent förväntar sig fallande priser. Största gruppen, 37 procent, tror dock att priserna kommer att ligga på samma nivå som nu. Av de som tror på stigande priser, pekar 53 procent på ett högt efterfrågetryck som huvudanledning, medan 38 procent hänvisar till sjunkande bostadsräntor.

Bostadsägarna har fortsatt en rätt splittrad bild av prisernas utveckling framöver och även vad som kommer att driva priserna framöver

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, kommenterar resultaten: "Bostadsägarna har fortsatt en rätt splittrad bild av prisernas utveckling framöver och även vad som kommer att driva priserna framöver, framför allt vad gäller utvecklingen av bolåneräntorna. Jag tänker att det nog speglar att det finns en kvarvarande osäkerhet om både inflationen och ränteutvecklingen."

Detta skriver SBAB i ett pressmeddelande.

Långsiktiga prognoser och elprisernas inverkan

På en treårs sikt tror 59 procent av de tillfrågade på stigande priser. Majoriteten av dessa, 51 procent, förväntar sig en ökning på upp till 10 procent. Endast 7 procent tror på fallande priser på en treårs sikt.

Undersökningen visar också att en betydande majoritet, 78 procent, tror att en kraftig ökning av elpriserna skulle påverka bostadspriserna negativt. 24 procent tror att priserna då kommer att påverkas i hög grad och 54 procent i mindre grad. Endast 8 procent tror inte på någon påverkan alls på bostadspriserna om elpriserna skulle stiga markant.

Missa inte: Trendbrott - nu sänks boräntorna

"En stor majoritet av de svarande tror att bostadspriserna skulle påverkas negativt i händelse av markant stigande elpriser. Samtidigt är bilden splittrad om graden av påverkan. Troligen speglar det att de svaranden bor i bostäder som i olika grad är beroende av el för framför allt uppvärmning", avslutar Robert Boije.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt