Undersökning: Svenska bostadsägare tror på stabila eller stigande bostadspriser
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Undersökning: Svenska bostadsägare tror på stabila eller stigande bostadspriser

Undersökning:

En färsk rapport från SBAB visar att svenska bostadsägare har en övervägande positiv syn på bostadsprisernas framtid. Majoriteten tror på stabila eller stigande priser, medan endast en liten del förväntar sig en nedgång. Undersökningen lyfter även fram att en potentiell ökning av elpriserna kan ha en negativ effekt på bostadspriserna.

Positiva förväntningar på bostadspriserna

Enligt undersökningen, som genomfördes av Kantar Insight på uppdrag av SBAB, tror 34 procent av de tillfrågade bostadsägarna på stigande priser, medan endast 20 procent förväntar sig fallande priser. Största gruppen, 37 procent, tror dock att priserna kommer att ligga på samma nivå som nu. Av de som tror på stigande priser, pekar 53 procent på ett högt efterfrågetryck som huvudanledning, medan 38 procent hänvisar till sjunkande bostadsräntor.

Bostadsägarna har fortsatt en rätt splittrad bild av prisernas utveckling framöver och även vad som kommer att driva priserna framöver

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, kommenterar resultaten: "Bostadsägarna har fortsatt en rätt splittrad bild av prisernas utveckling framöver och även vad som kommer att driva priserna framöver, framför allt vad gäller utvecklingen av bolåneräntorna. Jag tänker att det nog speglar att det finns en kvarvarande osäkerhet om både inflationen och ränteutvecklingen."

Detta skriver SBAB i ett pressmeddelande.

Långsiktiga prognoser och elprisernas inverkan

På en treårs sikt tror 59 procent av de tillfrågade på stigande priser. Majoriteten av dessa, 51 procent, förväntar sig en ökning på upp till 10 procent. Endast 7 procent tror på fallande priser på en treårs sikt.

Undersökningen visar också att en betydande majoritet, 78 procent, tror att en kraftig ökning av elpriserna skulle påverka bostadspriserna negativt. 24 procent tror att priserna då kommer att påverkas i hög grad och 54 procent i mindre grad. Endast 8 procent tror inte på någon påverkan alls på bostadspriserna om elpriserna skulle stiga markant.

Missa inte: Trendbrott - nu sänks boräntorna

"En stor majoritet av de svarande tror att bostadspriserna skulle påverkas negativt i händelse av markant stigande elpriser. Samtidigt är bilden splittrad om graden av påverkan. Troligen speglar det att de svaranden bor i bostäder som i olika grad är beroende av el för framför allt uppvärmning", avslutar Robert Boije.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.