Upp till bevis för AI-bolagen – Analytiker: Endast en av dessa tio aktier är undervärderad
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Upp till bevis för AI-bolagen – Analytiker: Endast en av dessa tio aktier är undervärderad

Upp

Det råder minst sagt stor förväntan inför kvartalsrapporterna från teknikbolagen som ridit på den framgångsvåg som artificiell intelligens (AI) skapat. Frågan är nu vilka av dessa företag som verkligen lyckats omvandla hype till faktiska intäkter och tillväxt. Morningstars analytiker summerar vad du bör hålla koll på.

  • Analysföretaget Morningstar granskar AI-relaterade bolag inför rapportperioden.
  • AI-aktier har uppvisat stark tillväxt det senaste året, med Nvidia och Broadcom i topp.
  • Enligt Morningstar är Adobe det enda undervärderade företaget bland dessa tio aktier.

Efter en mindre nedgång under de senaste veckorna har AI-relaterade aktier överlag visat en stark tillväxt det senaste året. Morningstar Global Next Generation Artificial Intelligence Index, ett index som speglar ledande AI-teknik, har ökat med 60,56% de senaste 12 månaderna.

Vilka aktier bör man bevaka? Morningstars 10 AI-favoriter

Bland de företag man bör hålla koll på inför rapportperioden lyfter Morningstar fram Adobe, Advanced Micro Devices (AMD), Amazon, Arista Networks, Arm, Broadcom, Intel, Marvell Technology, Microsoft och Nvidia.

Nvidia har varit den största vinnaren med en ökning på över 200% det senaste året och 70% hittills i år. Broadcom har också haft ett starkt år med en ökning på 102%.

Finns det fortsatt några undervärderade möjligheter?

Enligt Morningstar är sex av dessa företag rimligt värderade och tre övervärderade. Endast Adobe är undervärderat. "Det är svårt att hitta uppenbara undervärderade namn med exponering mot detta utrymme. Om något verkar många namn övervärderade, och vi tror att tillväxten långt skulle behöva överstiga våra nuvarande förväntningar för att motivera värderingarna för många av de uppenbara AI-relaterade namnen under vår täckning", säger Morningstar Director of Equity Research Eric Compton.

”Aktierna i Adobe representerar en attraktiv ingångspunkt enligt vår uppfattning med tanke på kombinationen av en bred vallgrav och en meningsfull rabatt på vår uppskattning av verkligt värde. Vi tror att aktierna har fallit tillbaka helt enkelt på grund av ledningens dåliga hantering av den grundläggande frågan kring banan för netto nya digitala medier årliga återkommande intäkter för resten av året, snarare än ett verkligt kortsiktigt efterfrågeproblem", skriver man specifikt om Adobe.

Osäkerhet kring AI-aktierna

Det råder stor osäkerhet bland AI-aktierna inför kvartalsrapporterna. Företagen kan delas in i två huvudkategorier: hårdvara och mjukvara. Hårdvaruföretag, som Nvidia och Intel, tillverkar de chip som driver AI-system, medan programvaruföretag, som Adobe och Microsoft, utvecklar och tränar själva systemen.

”AI-specifika intäkter är lättast att spåra i hårdvarunamnen”, säger Compton. ”De har specifika produkter som är kopplade till efterfrågan på utbildning i AI-modeller, och hårdvarunamnen gynnas för närvarande mest av intäktstillväxten", skriver man.

Denna höga grad av osäkerhet återspeglas i analytikernas Morningstar Ratings. Åtta av de 10 aktierna på denna lista har osäkerhetsbetyg på hög eller mycket hög. De övriga två, Broadcom och Microsoft, har osäkerhetsbetyg på medel.

Om Nvidia, som är sist ut att rapportera, skriver man;

”Nvidia fortsätter att sitta i epicentrum för AI-utvecklingen. Efterfrågan på Nvidias GPU:er fortsätter att överstiga utbudet och vi förväntar oss att Nvidias intäktstillväxt är inlåst under de närmaste kvartalen eftersom ekosystemet fortsätter att öka utbudet. Alla kommentarer om motsatsen skulle vara en överraskning för oss."

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Nvidia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt