Uppgifter: Långivare kräver ränta av Ukraina
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Uppgifter: Långivare kräver ränta av Ukraina

Uppgifter:

Stora amerikanska långivare som kapitalförvaltarna Pimco och Blackrock gick med på en tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina när Ryssland gick till fullskalig attack 2022.

En grupp långivare – som sitter på omkring en femtedel av Ukrainas privata obligationslån i euro på totalt motsvarande 220 miljarder kronor – har anlitat juristbyrån Weil Gotshal & Manges och bankirer från PJT Partners för att förhandla fram en ny uppgörelse med Ukrainas regering, rapporterar The Wall Street Journal med hänvisning till personer med insyn i utvecklingen.

Miljarder i ränta

Långivarnas bud i de samtal som har inletts med högt uppsatta regeringsföreträdare i Kiev är enligt tidningen en större skuldnedskrivning i utbyte mot att Ukraina betalar räntor på motsvarande 5–6 miljarder kronor per år på de lån som finns kvar.

Träffas ingen ny uppgörelse kan Ukraina tvingas ställa in betalningar när den paus som infördes 2022 upphör att gälla i augusti i år.

På obligationsmarknaden handlas ukrainska obligationer just nu med en stor rabatt. Köpare betalar bara omkring 25–35 cent per dollar när obligationerna byter ägare.

Oro bland långivare

USA och allierade länder som stöttar Ukraina i konflikten med Ryssland har gett Kiev betalningsuppskov till 2027 på lån till den ukrainska staten. De har enligt The Wall Street Journal uttryckt oro för att deras skattebetalare ska åka på en onödigt stor nota om privata långivare hamnar före i kön för ukrainska betalningar med en uppgörelse redan i år.

Ukrainas regering fick i slutet av april ett nytt stödpaket från USA på 60 miljarder dollar (motsvarande 650 miljarder kronor) godkänt i kongressen i Washington. Av detta utgörs 9,5 miljarder dollar av mjuka lån till Kiev – medan merparten går till betalningar till vapentillverkare för att fylla på den ukrainska arsenalen av vapen och ammunition.

Fakta: Stora stödpaket till krigshärjade Ukraina

USA har inför det nya stödpaketet på 60 miljarder dollar (motsvarande 650 miljarder kronor) till Ukraina beviljat olika typer av militärt och ekonomiskt stöd till landet på mer än 100 miljarder dollar (1 080 miljarder kronor) sedan våren 2022.

EU har sedan den fullskaliga ryska attacken också gett omfattande ekonomiskt, humanitärt och militärt stöd till Ukraina, värt över 88 miljarder euro (motsvarande 1 020 miljarder kronor).

Sveriges regering presenterade tidigare i år ett 15:e militärt stödpaket till Ukraina, som ökade på värdet på den svenska regeringens stöd till Kiev till över 30 miljarder kronor på två år. Det mesta handlar om vapen och ammunition.

Källor: Bloomberg, EU-kommissionen, Sveriges regering

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om BlackRock

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien BlackRock

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt