Tummen upp för lägre USA-inflation
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Tummen upp för lägre USA-inflation

Tummen

Marknadsräntor sjönk och börserna på Wall Street stiger i terminshandeln efter det att färska siffror visat att USA:s inflation sjönk i maj. Marknaden hoppas att lägre inflation ska öppna för amerikanska räntesänkningar.

Inflationen i USA sjönk till 2,6 procent i maj, enligt det så kallade PCE-måttet. Det kan jämföras med 2,7 procent i april.

Nedgången låg i linje med förväntningarna. Ekonomernas snittprognos låg på en PCE-inflation på 2,6 procent i maj, enligt Bloombergs sammanställning.

Den underliggande PCE-inflationen i maj blev 2,6 procent, mot 2,8 procent i april.

Marknadsreaktionen var tydlig efter siffrorna. Räntan på USA:s tioåriga statsobligation föll 0,05 procentenheter till 4,27 procent och dollarn trycktes ned några ören mot kronan och andra valutor.

PCE-inflationen ses av USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) som det viktigaste prisökningsmåttet när beslut om framtida styrräntor ska fattas. Feds ränta avgör i sin tur riskaptiten globalt och hur stort manöverutrymme andra centralbanker har inför sina räntebeslut.

Till skillnad från det vanligare KPI-måttet på inflationen, som baseras på en varukorg, beräknas PCE-inflationen på vad som faktiskt konsumeras.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt