USA stämmer Apple – anklagas för att ha monopol
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

USA stämmer Apple – anklagas för att ha monopol

USA

Apple har ett monopol med sin Iphone som är skadligt för både konsumenter och konkurrenter. Det hävdar USA:s justitiedepartement, som stämmer teknikjätten.

Apples ekosystem runt flaggskeppet Iphone – med bland annat smarta klockor, meddelandetjänster och plånboken Wallet – har ofta kallats för en muromgärdad trädgård ("walled garden"). I stämningsansökan anklagas Apple för att stegvis ha byggt en vallgrav runt sina produkter, som hindrar konsumenter från att byta till billigare alternativ.

"Om Apple inte ifrågasätts kommer bolaget bara att fortsätta stärka sitt monopol på smartphones", säger USA:s justitieminister Merrick Garland i ett uttalande.

Dyra produkter

Enligt stämningsansökan är app-butiken App store ett av de största problemen. Apple ställer krav på företag som vill lansera sina produkter i App store, som används av omkring 136 miljoner amerikaner. Krav som, enligt justitiedepartementet, är utformade för att hålla fast användare i Apples dyra ekosystem.

Dessutom anklagas bolaget för att medvetet göra det svårt för Iphone-användare att interagera med telefoner av andra tillverkare, vilket i sin tur avskräcker från att köpa av en annan tillverkare än Apple.

Liknande fall

En talesperson för Apple säger att bolaget bestrider anklagelserna och att en fällande dom skulle "skapa ett farlig prejudikat" och stärka regeringens incitament att styra teknikutvecklingen "med fast hand".

Apple, världens näst mest värdefulla företag med ett börsvärde på 2 660 miljarder dollar, rasade på en annars stigande börs i New York. Vid klockan 18 svensk tid hade aktien backat 3,7 procent.

Sedan tidigare är flera techjättar – Amazon, Google och Meta – anklagade för att bryta mot USA:s konkurrenslagstiftning. Liknande rättsprocesser pågår runtom i världen och tidigare i mars bötfällde EU-kommissionen Apple ett miljardbelopp för brott mot konkurrensen på marknaden för strömmad musik.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Apple

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Apple

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt