USA vill nå förlikning med Boeing
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

USA vill nå förlikning med Boeing

USA

USA:s justitiedepartement kommer att presentera ett förlikningsavtal för Boeing där flygjätten erkänner brott efter två dödliga flygkrascher, enligt källor med insyn. Anhöriga rasar över beskedet och vill att saken tas upp i rättegång.

Enligt samstämmiga amerikanska medieuppgifter har justitiedepartementet meddelat anhöriga till de 346 som dog i två flygkrascher 2018 och 2019 i Indonesien och Etiopien att man kommer gå fram med avtalet.

Ett sådant avtal innefattar bland annat böter, erkännande av brott mot bedrägerilagar och tillsättandet av en så kallad "överrock", en oberoende observatör som ser till att bolaget följer reglerna.

"Vi är upprörda"

Boeing har fram till slutet på veckan, söndagen den 7 juli, att svara. Skulle man säga nej så kommer departementet dra Boeing inför rätta.

Anhöriga ska ha reagerat med ilska.

– Vi är upprörda. De borde bara gå fram med åtal istället, säger Nadia Milleron, vars dotter omkom i en av olyckorna, till AP.

Bakgrunden är ett avtal som slöts mellan Boeing och justitiedepartementet 2021, som skyddade Boeing från att dras inför rätta för krascherna så länge bolaget bland annat följde vissa bestämmelser och betalade dryga böter. För en dryg månad sedan meddelade departementet att Boeing brutit mot avtalet och därför kan åtalas för anklagelserna som lades fram för tre år sedan.

Boeings status hotad

De dåliga nyheterna har avlöst varandra för Boeing sedan i januari, då ett plan av modellen Boeing Air Max 9 tvingades nödlanda efter att en dörrplugg lossnat under resans gång.

Boeings aktievärde har sedan dess rasat över 30 procent.

Experter har varnat för att en fällande dom i det här fallet kan få konsekvenser för Boeings status som storleverantör till, bland annat, den amerikanska försvarsmakten.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Boeing

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Boeing

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt