Utredaren: Slå ihop AP-fonder
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Utredaren: Slå ihop AP-fonder

Utredaren:

Slå ihop några av de nuvarande AP-fonderna. Det föreslås i en ny utredning. – Systemet är stort och dyrare än nödvändigt. Vi ska skapa så goda förutsättningar som möjligt för bra pensioner, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman.

De svenska AP-fonderna förvaltar cirka 2 000 miljarder kronor i det svenska pensionssystemet och kostar varje år 2 miljarder i drift, enligt Niklas Wykman.

Utredaren Tord Gransbo redogjorde på en pressträff under måndagen för- och nackdelarna med fyra olika förslag om hur de kan effektiviseras.

Den största biten handlar om olika typer av sammanslagningar som kan spara in på driftkostnader.

Onoterade aktier som riskspridning

Den sjätte AP-fonden med säte i Göteborg är specialiserad på högavkastande onoterade aktier. Där presenteras två alternativ, antingen att AP6 slås ihop med den bredare andra AP-fonden i Göteborg, eller att AP6 består men integreras i det så kallade buffertfondsystemet.

– Vår utgångspunkt är att den sjätte AP-fondens onoterade innehav är en önskvärd riskspridning för hela pensionssystemet som bör bevaras, säger Tord Gransbo.

En fond kan avvecklas

Utredningen föreslår också att de tre buffertfonderna AP1, AP3 och AP4 med säte i Stockholm kan arbeta närmare varandra för att på sikt få högre nettoavkastning. En variant är att avveckla en av fonderna och låta de andra två ta över verksamheten och kapitalet.

Vilken väg regeringen väljer återstår att se.

– Jag väljer att inte peka ut något av förslagen just nu som det bästa. Uppdraget var inriktat på att peka ut för- och nackdelarna, säger Tord Gransbo.

Källa: Markus Botsjö/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt