Vad betalar du för ditt privatlån? Så mycket har snitträntorna stigit
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

Vad betalar du för ditt privatlån? Så mycket har snitträntorna stigit

Vad

Vi befinner oss i en lågkonjunktur och ett av de mest påtagliga tecken på det är att Riksbanken har gjort flera höjningar av styrräntan. Det har i sin tur lett till att andra banker och kreditmarknadsinstitut har höjt sina låneräntor. Här kommer vi att titta på hur stor räntehöjningen har varit och på vad du kan göra för att minska dina räntekostnader om du har eller planerar att teckna privatlån.

Höjning med nästan 2 %

Enligt Zensums undersökning har snitträntan för privatlån stigit från en nivå på ca 5,5 % till strax över 7 % det senaste året. Uppgången är ungefär 1,7 %. För många bolånekunder är det fråga om en kännbar skillnad men höjningen kan även påverka dig som har ett större privatlån och små marginaler. Riksbankens höjning under 2022 och början av 2023 är den största på 22 år. Tittar vi längre bakåt i tiden så finns det exempel på mycket större räntehöjningar.


Källa: zensum.se/blogg/rantebarometer

Eftersom det är snitträntor vi talar om så finns det naturligtvis exempel på privatlån som stigit mindre än 1,7 % och andra lån där höjningen av räntan har varit större än så. Olika långivare har helt enkelt haft olika riktlinjer. Det är också en fråga om vad för typ av privatlån det handlar om. Det ska också sägas att de höjningar vi sett nu har gjorts från en låg nivå. Det har länge varit väldigt billigt att låna pengar i Sverige och räntan på ett privatlån är fortfarande bra, generellt sett.

Svårt att bedöma framtiden

Våren 2023 har vi alltså haft ganska stora räntehöjningar i Sverige. Många bedömare menar att risken för nya stora höjningar inte längre är så stor, även om de kan fortsätta att gå upp lite grann. Det ska också sägas att den svenska räntemarknaden är känslig för omvärldshändelser. Hur det går i kriget i Ukraina är en sak som kan påverka de svenska räntorna. Räntehöjningar i andra länder är också av avgörande betydelse för våra räntor på privatlån.

Det du kan göra för att hålla dig uppdaterad är att läsa nyhetsuppdateringar från Riksbanken. Det ligger i deras intresse att kommunicera sin syn på styrräntan och det som ligger till grund för höjningar och sänkningar av den.

Så kan du agera om du behöver låna när räntorna stiger

Att räntorna är högre än de varit betyder inte att ett privatlån inte kan skapa stort värde – eller vara nödvändigt i ett läge då du får en oförutsedd utgift. Men det är viktigt att du tänker dig för en extra gång. Det är framförallt två saker du kan göra:

  • Jämför vilka erbjudanden du kan få hos olika långivare. Genom att jämföra privatlån hos Zensum kan du teckna det lån som är mest förmånligt, utifrån den situation du befinner dig i.
  • Räkna på vad lånet kommer att kosta innan du bestämmer dig för om det är värt att teckna ett nytt privatlån – trots risken för stigande räntor.

Omförhandla lån du inte är nöjd med

Om du redan har ett privatlån som styrs av marknadsräntan och alltså är rörligt kan det vara en bra idé att betala tillbaka lånet så fort som möjligt, om återbetalningstiden är flexibel. På så sätt sänker du den totala kostnaden för lånet. Du kan även ansöka om ett samlingslån om du har kostnader för flera privatlån, snabblån och kreditköp. Det innebär att du ersätter lån med hög ränta med en särskild typ av privatlån som är mer förmånligt.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt