Vad innebär det amerikanska presidentvalet för dig som investerare?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Vad innebär det amerikanska presidentvalet för dig som investerare?

Vad

Presidentval kan skapa kortsiktig osäkerhet på marknaderna, vilket gör investerare oroliga för sina portföljer. Historiskt sett har dock marknaderna visat sig vara relativt opåverkade av vilket parti som styr i Vita huset. En långsiktig investeringsstrategi verkar vara mer fördelaktig än att agera på politiska händelser, konstaterar Morningstar i en analys.

  • Historisk data visar att marknaderna presterar bra oavsett presidentens parti.
  • Investeringar utan hänsyn till politiska förändringar har gett högre avkastning.
  • Politisk volatilitet kan påverka kortsiktigt men långsiktiga investerare bör hålla sig lugna.

Enligt analysföretaget Morningstar kan presidentval orsaka kortsiktig marknadsturbulens och skapa oro bland investerare. Men att förstå de historiska effekterna av val på marknaderna kan vara lugnande för de med en långsiktig investeringshorisont, fortsätter Morningstar.

Demokrater eller republikaner: Vilka är bäst för aktierna?

Historiska data visar visserligen att investeringar under demokratiska presidenter har visat sig vara mer lönsamma. En investering på 1 000 dollar när en demokrat är president och säljs när en republikan tillträder, för att sedan återinvesteras när en demokrat återvänder, skulle ha växt till 62 000 dollar sedan 1953. Motsvarande strategi för republikaner skulle ha växt till 27 000 dollar. Men – och det är ett stort men – en investerare skulle ha tjänat mest på att ignorera politiska förändringar helt och hållet och förblivit investerad, vilket skulle ha resulterat i nästan 1,7 miljoner dollar.

Exempel från Trump och Biden

Under Trump-administrationen fanns en oro att hans politik skulle skada företag med stor exponering mot Kina, som Apple. Trots dessa farhågor presterade Apple mycket bra närmast därefter.

Under Biden-administrationen fanns det liknande oro för energibolagen på grund av hans klimatpolitiska agenda. Trots detta har energiaktier presterat bäst på den amerikanska aktiemarknaden sedan Bidens tillträde i januari 2021, konstaterar Morningstar.

Motstå att reagera på volatilitet kopplat till val

Vi på Börskollen påminner om att marknaderna ofta är lugna inför val, men valår tenderar att vara mer volatila än andra år. Det är viktigt att komma ihåg att mediekällor kan överdriva politiska händelsers påverkan på marknaden för att skapa spännande rubriker. En långsiktig investeringsstrategi, oberoende av politiska förändringar, har visat sig vara mest fördelaktig.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Apple

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Apple

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt