Vården i strejk – det här kräver facket
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Vården i strejk – det här kräver facket

Vården

Situationen inom vården i Sverige är inte hållbar längre, menar vårdfacket som gått ut i strejk. Den stora stridsfrågan handlar om hur många timmar per dag man ska arbeta.

Den stora stötestenen mellan facket och arbetsgivarsidan med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona, handlar om arbetstid. Där vill Vårdförbundet se en gradvis arbetstidsförkortning.

I ett första steg har man krävt minskad arbetstid på 75 minuter per vecka eller 15 minuter per dag. Facket menar att kortare arbetsvecka fungerar bra i de nordiska grannländerna.

Kravet på kortad arbetstid har arbetsgivarna däremot sagt blankt nej till. Man menar att det inte går ihop ekonomiskt.

Från fackets sida vill man även se mer "hållbara scheman" så att vårdpersonalen ska få den återhämtning som behövs för att orka arbeta ett helt yrkesliv. Vårdförbundet menar att många inom vården arbetar deltid eftersom man inte klarar av att arbeta heltid utifrån de förutsättningar som finns.

"Bristen på återhämtning leder till att personal går ned i deltid, i värsta fall blir de sjukskrivna", skrev fackets ordförande Sineva Ribeiro i en debattartikel i samband med att övertidsblockaden trädde i kraft den 25 april.

I stort handlar Vårdförbundets konfliktåtgärder om förbättrad arbetsmiljö, men man vill även se högre löner och ett minskat lönegap mellan kvinnor och män. Facket har inte framfört några exakta krav på hur mycket högre lön man vill se.

Källa: Malin Johanson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt