Vårdförbundet avbryter strejk i flera regioner
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Vårdförbundet avbryter strejk i flera regioner

Vårdförbundet

Vårdförbundet avbryter strejken för medlemmarna i Östergötland, skriver Corren. Anledningen är regionens bristande bemanning, som sägs vara så slimmad att en strejk skulle utgöra en samhällsfara.

– Det som är en fara för samhället och patientsäkerheten är när sjukvården är så skör i en region vi inte kan utöva våra rättigheter. Detta bekräftar bara att vi är så underbemannade att arbetsgivaren vägrar låta oss strejka för att rädda vården, säger Amanda Barkarö, lokal konfliktledare för Vårdförbundet till tidningen.

I Östergötland har omkring 250 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor varit uttagna i strejk från den 4 respektive 11 juni. Men de berörda medlemmarna ska nu återgå i ordinarie arbete från den 20 juni, respektive den 24 juni.

Övertids- och mertidsblockaden som omfattar närmare 4 000 anställda ligger däremot kvar.

Flera varsel dras tillbaka

Nu dras också flera strejkvarsel tillbaka. Region Västerbotten och Vårdförbundet är överens om att strejken ska upphöra på flera mottagningar i Umeå och Skellefteå. Vårdförbundet har också ensidigt valt att dra tillbaka varslet om strejk för 1177.

På både länets akutmottagningar och hälsocentraler har besöken ökat när personer som inte fått svar via telefon har sökt sig direkt till receptionerna.

"Vi har en nära dialog med verksamheternas chefer och tittar på olika alternativ i hur vi ska kunna trygga säker vård hela sommaren. Det kan bli en påverkan på personalens planerade semester", säger Elisabeth Karlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten.

Bedöms som samhällsfarliga

Även i Region Västmanland drogs strejkvarslet tillbaka efter lokala förhandlingar och fler regioner har bedömt åtgärderna som samhällsfarliga och krävt att facket ska avbryta strejken.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt