Vårdförbundet: Klart för strejk på tisdag
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Vårdförbundet: Klart för strejk på tisdag

Vårdförbundet:

Alla lokala förhandlingar mellan Vårdförbundet och regionerna om innehållet i strejkvarslet är nu klara. I flera regioner har facket backat på konfliktåtgärder som bedöms samhällsfarliga.

"Strejken träder i kraft på tisdag, om inte SKR möter oss i förhandlingarna om kortare arbetstid", säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

Lokala förhandlingar har pågått under veckan i Stockholm, Östergötland, Västerbotten, Västra Götaland och Skåne. Regionerna i fråga anser att vissa av konfliktåtgärderna i strejkvarslet hotar människors liv och hälsa.

Vårdförbundet har nu gjort flera undantag och ändringar jämfört med det ursprungliga varslet. Även regionerna har gjort justeringar.

"Vi tar ansvar. Nu har våra lokala företrädare haft konstruktiva dialoger om de frågor där vi hade olika bild av om strejken skulle medföra samhällsfara. Vi har varit generösa och delvis tillmötesgående och båda parter är nöjda och överens", säger Sineva Ribeiro.

3 900 medlemmar

Även om Vårdförbundet återkallar vissa åtgärder lokalt ligger alltså de två övergripande strejkvarslen kvar.

Det första varslet gäller cirka 2 000 medlemmar på sju av landets största sjukhus och träder i kraft den 4 juni. Det andra varslet omfattar ytterligare 1 900 personer på runt 170 arbetsplatser, varav cirka 60 är vård- eller hälsocentraler, och kan leda till strejk den 11 juni.

De lokala förhandlingarna har bland annat resulterat i att strejkvarslet på enheter för akutmedicin, kirurgi och röntgen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg återkallas.

I Östergötland har konfliktåtgärder stoppats på avdelningar för vård av allvarligt hjärtsjuka, akutsjuka och patienter som utreds för cancer.

Efter förhandlingarna i Västerbotten drog facket på fredagen tillbaka eller ändrade en del varsel regionen ansåg var samhällsfarliga, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Kortare arbetstid

Eftersom de lokala förhandlingarna avslutats i enighet kommer inget ärende gå vidare till den centrala nämnden, som aktiverats för att bedöma om strejken är samhällsfarlig. Ett beslut där hade kunnat skjuta upp strejken.

Sedan 25 april pågår en övertidsblockad som omfattar tiotusentals medlemmar.

Fackets krav är framför allt kortare arbetstid och hållbara scheman för att förbättra arbetsvillkoren. Men också en bättre löneutveckling.

Källa: Joakim Magnå/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt