Vårdförbundet hotar dubbla strejken
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Vårdförbundet hotar dubbla strejken

Vårdförbundet

Fler regioner dras in i den varslade vårdstrejken. Vårdförbundet hotar nu med strejk för ytterligare runt 1 900 medlemmar. Både region Värmland och region Västmanland omfattas av det nya varslet. Patienter riskerar i värsta fall dö, svarar SKR.

Redan innan det första strejkvarslet träder i kraft, den 4 juni, drar Vårdförbundet till med ytterligare ett strejkhot. Det nya varslet omfattar ytterligare runt 170 arbetsplatser, varav cirka 60 är vård- eller hälsocentraler, Vårdförbundet.

– Det handlar ju om att vi egentligen inget annat vill än att det ska lösas. Men det kräver bättre villkor för våra medlemmar, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Tonläget är stenhårt

Att Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) skyller facket för de allvarliga strejkkonsekvenserna, där patienter i värsta fall kan dö, köper hon förstås inte. Redan innan var vården inte säker:

– Vi vet hur de har planerat den här sommaren. Och hur man tänker stänga både canceravdelningen och onkologi och allt möjligt. Och vi vet hur det drabbar patienterna. Och det drabbar även oss, säger hon.

SKR:

– Det är naturligtvis väldigt allvarligt att Vårdförbundet väljer att utöka strejkvarslet och konflikten. Och det ens innan det tidigare varslet har trätt i kraft och dessutom innan medlarna har kunnat lämna sin hemställan, säger Ulf Olsson, ordförande för SKR:s förhandlingsdelegation.

Fara för liv

Enligt uppgift väntas medlarna lägga ett bud framåt helgen.

Totalt är nu runt 3 900 varslade om strejk. Strejken i det nya varslet inleds 11 juni. Sedan 25 april pågår en övertidsblockad, som också medfört stora konsekvenser i vården runt om i landet.

SKR har sammanställt en analys av konfliktåtgärderna.

– Det bedöms få stora konsekvenser och regionerna gör bedömningen att det innebär en fara för både liv och hälsa, säger Johan Kaarme, chef avdelningen vård och omsorg på SKR.

– De säger att vi är samhällsfarliga, men vi vet hur mycket dom har planerat för att dra ner i sommar, kontrar Sineva Ribeiro.

Strejken kan komma att skjutas på, om den centrala nämnd som avgör samhällsfarligheten. Om varslad strejk inte inletts måste facket invänta nämndens utlåtande, hälsar nämndens ordförande Göran Hägglund. Några ärenden har ännu inte kommit in, men det bedöms i nuläget landa en del framåt helgen.

"Inte råd låta bli"

Fackets krav är framför allt kortare arbetstid, för att förbättra arbetsvillkoren. Men arbetsgivarna, där många regioner redan går back med miljardbelopp, hävdar att konsekvensen blir den motsatta.

– Att om vi kommer att minska arbetstiden så kommer det vara ännu svårare att bemanna. Och då är det tufft för vår del att hålla en god arbetsmiljö, säger Ulf Olsson.

Och det kommer också att bli dyrt, enligt SKR.

– Man har inte råd att låta bli, svarar Sineva Ribeiro.

De bristfälliga resurserna är inte sjuksköterskornas ansvar, det är politikernas, som styr regionerna, enligt henne.

Fakta: Vårdkonflikten

Sedan 25 april vägrar omkring 63 000 av Vårdförbundets medlemmar i landets regioner att arbeta övertid. Det råder även nyanställningsblockad.

Blockaden utvidgades 20 maj till att även gälla flera större kommuner.

21 maj utökade Vårdförbundet sitt konfliktvarsel till att gälla strejk i fem regioner, främst på universitetssjukhus: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten.

Runt 2 000 medlemmar kommer den 4 juni att lägga ner arbetet om ingen lösning nåtts dessförinnan.

Det nya varslet innebär strejk för ytterligare 1 900 medlemmar i bland annat Värmland och Västmanland, från 11 juni.

Källa: Olle Lindström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt