Nu utökas vårdkonflikten – fler ut i strejk
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Nu utökas vårdkonflikten – fler ut i strejk

Nu

Ytterligare 1 300 personer, däribland barnmorskor och sjuksköterskor, tas ut i den utökade vårdstrejken. – Det är tufft att jobba i vården. Vi behöver kortare arbetstid, säger sjuksköterskan Anastasia Alvbåge.

Konflikten mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har pågått sedan i april. Det som började med en övertidsblockad eskalerade den 4 juni då ett antal regioner togs ut i strejk.

Sedan förra veckan är cirka 2 000 personer uttagna i strejk. Strejken utvidgas nu med ytterligare 1 300 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.

– Vi eskalerar strejken för vi ser inte att vi möts upp i vår viktigaste fråga: att orka ett helt yrkesliv, säger fackets ordförande Sineva Ribeiro.

Fler regioner

Bland annat påverkas Region Värmland och sjukvårdsrådgivningen i tre regioner. Tidigare hade förbundet även varslat om strejk i Region Västmanland, men det drogs tillbaka efter lokala förhandlingar.

Den utökade strejken påverkar även ett antal vårdcentraler, bland annat i Malmö och Lund. Regionen bedömer att åtgärderna där är samhällsfarliga och kräver att facket avbryter strejken.

"Vi ser att Vårdförbundets strejk kommer att drabba allmänheten genom att diagnoser och behandlingar försenas med stora risker för allvarliga vårdskador", säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Skåne, i en kommentar.

Sjuksköterskan Anastasia på Danderyds sjukhus i Stockholm tror inte att patienterna kommer att drabbas. Hon anser att det måste till en förändring om personalen ska orka.

– Det är för stressigt, för lite personal och får långa arbetstider, säger hon.

"Inte läge för bud"

En lösning på konflikten ser inte ut att vara inom räckhåll. Enligt medlaren Gunilla Runnquist är det just nu inte läge för något bud som båda parter kan acceptera.

"Medlarna fortsätter sina överläggningar med parterna i syfte att komma framåt mot ett avtal", skriver hon i ett sms till TT.

Vårdförbundet menar att det framför allt är kravet på stegvis förkortad arbetstid som motparten har svårt att acceptera. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har tidigare sagt att man inte kan tillmötesgå kravet på arbetstidsförkortning på grund av det ekonomiska läget.

SKR hävdar också att Vårdförbundet avvisat alla förslag från dem och medlarna.

Fakta: Så slår strejken

Här påverkar det nya strejkvarslet i de berörda regionerna, enligt den skrivelse om väntade effekter SKR skickat till Medlingsinstitutet:

1177 sjukvårdsrådgivning.

Vårdcentral och närakut.

Planerad kirurgi inom bland annat ortopedi, urologi, kvinnovård och medicin.

Vårdavdelningar, bland annat för vård efter kirurgi och stroke.

Labb.

Blodgivning och blodprodukter.

Regional och nationell beredskap och säkerhet.

Källa: SKR

Källa: Karin Rader/TT, Malin Johanson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt