Inget bud från medlarna – vårdstrejk väntar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Inget bud från medlarna – vårdstrejk väntar

Inget

Det blir vårdstrejk från och med tisdag. Medlarna ser ingen möjlighet att kunna lägga fram ett bud då parterna fortsatt står långt ifrån varandra. – Det känns ganska tungt, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Samtalen mellan parterna har inte lett till någon lösning vilket innebär att strejk bryter ut på flera av landets stora sjukhus från och med tisdag klockan 11.

Enligt Gunilla Runnquist, en av medlarna, har man kallat parterna till möte under onsdagen.

– SKR väljer att hellre låta oss gå i konflikt än att möta upp oss. Det gäller 15 minuter om dagen, säger fackets ordförande Sineva Ribeiro till TT.

Konflikten mellan parterna handlar framför allt om Vårdförbundets krav på kortare arbetstid för att personalen ska orka. Arbetsgivarsidan menar att det blir för dyrt. Flera regioner går redan back med miljardbelopp.

"Låsningen sitter i kravet på en generell arbetstidsförkortning och det kravet kan vi inte tillmötesgå", uppger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), i en skriftlig kommentar.

Hon tillägger:

"Vi är medvetna om att det finns utmaningar med bemanning och arbetsmiljö i vården. Att förkorta arbetstiden är inte lösningen, det skulle snarare förvärra problemen."

Facket har även varslat om utökad strejk för 1 900 personer från den 11 juni. I det varslet ingår även Region Värmland och Region Västmanland.

Fakta: Sjukhus som berörs

Sedan den 25 april vägrar omkring 63 000 av Vårdförbundets medlemmar i landets regioner att arbeta övertid. Det råder även nyanställningsblockad. Blockaden utvidgades den 20 maj till att även gälla flera större kommuner.

21 maj utökade Vårdförbundet sitt konfliktvarsel till att gälla strejk i fem regioner: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten.

Strejken träder i kraft den 4 juni och gäller följande sjukhus:

Skånes universitetssjukhus

Sahlgrenska universitetssjukhuset

Karolinska universitetssjukhuset

Linköpings universitetssjukhus

Norrlands universitetssjukhus

Danderyds sjukhus

Södersjukhuset

Källa: Malin Johanson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt