Vårdstrejk fortsätter – facket nobbar medlarbud
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Vårdstrejk fortsätter – facket nobbar medlarbud

Vårdstrejk

Vårdstrejken fortsätter. Facket säger nej till medlarnas bud. Arbetsgivarsidan säger ja och menar i stället att man gjort "långtgående kompromisser". – En dörr har öppnats, säger vårdfackets ordförande.

Det är allvarligt att facket säger nej till medlarnas bud, anser Sten Nordin, vice ordförande i SKR:s förhandlingsdelegationen och Sobonas föreningsstyrelse.

– Den här strejken drabbar allmänheten allt mer, säger han.

Enligt arbetsgivarsidan har man sagt ja till en "långtgående kompromiss". Det handlar dels om en arbetstidsförkortning för vissa grupper som arbetar natt, en förkortning på två timmar i veckan.

Någon generell arbetstidsförkortning kan man inte gå med på.

– Vi har visat att vi är beredda att ta ett steg, säger Nordin vidare och menar att man nu måste analysera vad fackets nej innehåller.

Nordin uppger att man är redo att fortsätta samtalen omgående för att hitta en lösning.

– Vi är beredda att sätta oss ner i dag, säger han.

Kvart per dag

Vårdfacket håller i sin tur stenhårt fast vid kravet på en kvart per dag i generellt kortare arbetstid för alla. Det är nödvändigt för att rädda kvar kompetens i vården, att folk inte ska sluta eller jobba mindre, enligt Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

– Det fick vi inte, därför säger vi nej, säger hon.

Vårdförbundet uppger samtidigt att man öppnar för fortsatta förhandlingar med arbetsgivarparten Sobona, som berör kommunala bolag. Bland annat konstaterar Ribeiro att arbetsgivarnas tidigare krav på att upprätthålla vissa säkerhetskrav kopplade till svenska Natointrädet är borta.

Fler strejkvarsel?

– Vi öppnar upp för en förhandling, varslen ligger kvar, den strategin får vi ta nästa vecka, säger Sineva Ribeiro.

Hur ser du på möjligheten att ni ska kunna enas?

– Nu har vi sett att en dörr har öppnats, att de plockat bort saker som vi absolut inte kunde tänka oss. Och man har också börjat prata om arbetstid. Då öppnar vi upp för en förhandling, säger hon.

Konflikt sedan april

Medlarna presenterade sitt bud för parterna under torsdagen och tidsfristen var satt till klockan 13 på fredagen.

Vårdkonflikten mellan facket och arbetsgivarparterna Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona har pågått sedan slutet av april, inledningsvis med främst övertidsblockad. Sedan den 4 juni är även ett antal regioner uttagna i strejk.

Strejken utökades så sent som i veckan till att bland annat även gälla Värmland.

Fakta: Kort om vårdkonflikten

Den 25 april trädde Vårdförbundets övertidsblockad i kraft för omkring 63 000 medlemmar i landets regioner. Blockaden utvidgades den 20 maj till att även gälla flera större kommuner och ytterligare 5 000 medlemmar.

21 maj utökade Vårdförbundet sitt konfliktvarsel till att gälla strejk i fem regioner: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten. Strejken trädde i kraft den 4 juni för runt 2 000 personer.

Strejken utökades den 11 juni till att bland annat även gälla Värmland och omfattar ytterligare drygt 1 300 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.

Källa: Olle Lindström/TT, Paulina Monzón/TT, Malin Johanson/TT, Karin Rader/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt