Vårdstrejken är över – nytt avtal i hamn
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Vårdstrejken är över – nytt avtal i hamn

Vårdstrejken

Vårdkonflikten är över. Båda parterna har accepterat medlarnas senaste bud, som bland annat innehåller viss arbetstidsförkortning. "Vår konflikt har gett resultat", säger Sineva Ribeiro på Vårdförbundet.

Avtalet är ettårigt och följer i sin helhet märket på 3,3 procent som gäller på arbetsmarknaden. Parterna är också överens om en avsiktsförklaring gällande arbetstid.

Enligt Vårdförbundet innebär avtalet att fler som jobbar på obekväm tid får arbetstidsförkortningar, som mest fyra timmar per vecka, och att övertiden ska utvärderas.

"Glada och lättade"

"Tillsammans har vi förflyttat arbetsgivarna i arbetstidsfrågan. Från att arbetsgivaren sagt blankt nej till förkortad arbetstid ser vi nu att medlemmar som redan i dag jobbar i rotation kommer att få sänkt arbetstid", säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

"Vårt långsiktiga mål om en stegvis arbetstidsförkortning för våra medlemmar har påbörjats."

Också Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) välkomnar avtalet.

– Vi är väldigt glada och lättade över att avtalet är klart. Det har dragit ut på tiden och inneburit stora påfrestningar i vården, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR, till TT.

110 000 medarbetare

Avtalet gäller från i dag till och med den 31 mars 2025 och omfattar omkring 110 000 medarbetare.

Vårdförbundets övertidsblockad trädde i kraft den 25 april för omkring 63 000 medlemmar i landets regioner. Blockaden utvidgades den 20 maj till att även gälla flera större kommuner och ytterligare 5 000 medlemmar.

Den 21 maj utökade Vårdförbundet sitt konfliktvarsel till att gälla strejk i fem regioner: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten. Strejken trädde i kraft den 4 juni för runt 2 000 personer. Den utökades den 11 juni med ytterligare 1 300 medlemmar, i bland annat Värmland.

Fakta: Nytt ettårigt vårdavtal

En garanterad löneökning på 3,05 procent.

I sin helhet ger avtalet medlemmarna ett värde i nivå med märket på 3,3 procent.

Andelen nattpass för heltidsanställda på rotation på 36 timmar och 20 minuter, sänks från krav på minst 20 procent till minst 10 procent natt.

Arbetstiden för heltidsanställda på ständig natt sänks från 40 till 36 timmar per vecka på vardagar men inte under söndag och helgdag.

Heltidsanställda som arbetar rotation på vardagar och har 40 timmar per vecka får sänkt veckoarbetstid till 36 timmar och 20 minuter respektive 34 timmar och 20 minuter beroende på hur många nätter de jobbar.

Ett tidigare krav om att frångå arbetstidslagen, med hänvisning till Natomedlemskapet, är bortplockad.

Källor: Vårdförbundet och SKR

Källa: Karin Rader/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt