Vårdstrejken blir av – så påverkas sjukhusen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Vårdstrejken blir av – så påverkas sjukhusen

Vårdstrejken

Runt 2 000 personer på flera av landets största sjukhus går ut i strejk på tisdagen. På Östra sjukhuset i Göteborg kommer akutmottagningen att stängas i en vecka.

Östra sjukhuset, som är en del av Sahlgrenska universitetssjukhuset, kommer att dra ner på antalet vårdplatser något. Man kommer även att stänga akuten mellan den 4 juni och 10 juni.

– De som har behov av akutsjukvård kommer att behöva söka sig till antingen Mölndals sjukhus eller Sahlgrenska om man behöver sjukvård, vilket gör att det kommer att bli mer fullt där, säger Mattias Bjarnegård, områdeschef vid Östra sjukhuset.

Vårdförbundets strejk gäller universitetssjukhusen i Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten, samt även Södersjukhuset och Danderyds sjukhus.

"Säkra vårdplatser"

På Skånes universitetssjukhus i Malmö kommer "avancerade akutvårdplatser till stor del att försvinna", uppger sjukhuset. I Lund kommer olika former av avancerad röntgen att avstanna helt.

"En strejk skulle även innebära en betydande ökning av transporter av patienter mellan sjukhus vilket kan innebära fara för liv och hälsa", skrev chefsläkaren Sven Karlsson i en skriftlig kommentar till TT i förra veckan.

På universitetssjukhuset i Linköping begränsar man vården till akut vård och vård som inte kan vänta.

– Planerad vård där man behöver en vårdplats måste vi ställa in den här veckan. Det är vårdplatserna vi behöver säkra tillgången på och det här är beslutet för den här veckan, säger Ninnie Borendal Wodlin, vårddirektör i Region Östergötland.

Längre väntetider

Förutom strejken som bryter ut på tisdagen har Vårdförbundet lagt ett varsel till den 11 juni som omfattar ytterligare 1 900 personer. Där ingår även Region Västmanland och Region Värmland samt ett antal vård- och hälsocentraler.

Mattias Bjarnegård vid Östra sjukhuset betonar dock att det är viktigt att patienter inte avstår från att söka vård om man är i behov av det.

– Men vissa patienter kommer att få vänta längre på vård. Det är en effekt av strejken, säger han.

Källa: Malin Johanson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt