Varning för bottenfiske i denna hårt prövade aktie
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Varning för bottenfiske i denna hårt prövade aktie

Varning

Getinge har mött nya bakslag som har pressat aktiekursen till nivåer som kan verka attraktiva. Men flera faktorer tyder på att aktiekursen står inför ännu en lång återhämtningsperiod, skriver Privata Affärer som håller sig borta från aktien.

  • Förtroendet skadat hos både marknaden och investerare
  • FDA varnar för kvalitetsproblem i två av Getinges produktserier
  • Ekonomisk påverkan svår att kvantifiera

FDA-varningar och förtroendekriser

Getinge, en tidigare framgångssaga och global nyckelspelare under pandemin, har haft en historia av kvalitetsproblem och missade målsättningar, konstaterar Privata Affärer i en analys. I början av maj utfärdade den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA varningar för säkerhets- och kvalitetsproblem i två av Getinges produktserier: ballongpumpar för hjärtassistans och ECMO-system som syresätter blodet utanför kroppen.

Trots att problemen redan var kända anser FDA att Getinge inte har hanterat dem tillräckligt, vilket innebär fortsatta risker med produkterna. Myndigheten rekommenderar vårdinrättningar att söka alternativa lösningar om möjligt. Denna situation är lik tidigare konflikter med FDA, vilket ytterligare skadar förtroendet hos både marknaden och investerare.

Ekonomiska konsekvenser och analytikernas reaktioner

Getinges aktie såg en initial uppgång efter en positiv kvartalsrapport i slutet av april, men föll senare med nästan 10 procent efter FDA:s besked, skriver Privata Affärer vidare.

Företaget presenterade inga nya mål för organisk försäljningstillväxt eller justerad ebita-marginal för 2024–2028, utan talade i stället om en strukturell bedömning av motiverad organisk omsättningstillväxt på 3–6 procent och en ebita-marginal på 16–19 procent i slutet av perioden. Dessa mål är klart lägre än de tidigare målen för 2022–2025, som var en organisk omsättningstillväxt på 4–6 procent och en ebita-marginal på över 21 procent.

Detta uttalande förbryllade analytiker och bidrog till att aktiekursen fortsatte att falla. Sedan toppen efter kvartalsrapporten har aktien nu sjunkit med över 20 procent och sedan kapitalmarknadsdagen med cirka 15 procent. Situationen ser ut att vara långsiktig och nedrevideringar av rekommendationer och estimat kan pressa aktien ytterligare på kort sikt.

Vi på Börskollen rekommenderar försiktighet och anser att det bästa just nu är att hålla sig borta från Getinge-aktien tills företaget har löst sina problem och återställt förtroendet hos marknaden.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Getinge

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Getinge

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt