Varning för sänkta utdelningar - skenande räntor pressar fastighetsbolagen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Varning för sänkta utdelningar - skenande räntor pressar fastighetsbolagen

Varning

Fastighetsbolag på börsen känner pressen från de stigande räntorna, vilket kan leda till minskade utdelningar under våren. Detta särskiljer företag med försiktig belåning, som rapporterar höga förvaltningsresultat, från de som riskerar att gå i konkurs.

Men så länge det svenska näringslivet förblir starkt och hyrorna fortsätter att höjas av inflationen, förväntas ingen bred fastighetskris likt den på 90-talet.

Stigande räntor skapar press på fastighetsbolag

Enligt en analys från Dagens industri, påverkas majoriteten av fastighetsbolagen på börsen av de ökande räntorna. 18 av de 25 större fastighetsbolagen som tidningen följer har nu rapporterat sina resultat för tredje kvartalet. Det finns dock ingen förväntan om en omfattande fastighetskris likt den vi såg i början av 90-talet. Detta beror på att det svenska näringslivet är starkt, bankerna har gott om kapital, hyrorna ökar på grund av inflationen och många fastigheter ägs av institutioner som inte behöver sälja.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

En tudelad fastighetssektor

Dagens industri menar att rapporterna tyder på att fastighetssektorn blir allt mer tudelad. Företag med försiktig belåning rapporterar de högsta förvaltningsresultaten någonsin, medan andra riskerar konkurs. "Rapporterna visar att tudelningen av fastighetssektorn fortsätter och det lär öka än mer. Många fastighetsbolag kommer att klara den här krisen fint men många kommer också få stora problem, och en del försvinna. Det här är en kris för bolagen som tagit för mycket risk. Utrensningen har börjat", skriver tidningen i sin slutsats.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt