Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Varning

Varning för sänkta utdelningar - skenande räntor pressar fastighetsbolagen

Fastighetsbolag på börsen känner pressen från de stigande räntorna, vilket kan leda till minskade utdelningar under våren. Detta särskiljer företag med försiktig belåning, som rapporterar höga förvaltningsresultat, från de som riskerar att gå i konkurs.

Men så länge det svenska näringslivet förblir starkt och hyrorna fortsätter att höjas av inflationen, förväntas ingen bred fastighetskris likt den på 90-talet.

Stigande räntor skapar press på fastighetsbolag

Enligt en analys från Dagens industri, påverkas majoriteten av fastighetsbolagen på börsen av de ökande räntorna. 18 av de 25 större fastighetsbolagen som tidningen följer har nu rapporterat sina resultat för tredje kvartalet. Det finns dock ingen förväntan om en omfattande fastighetskris likt den vi såg i början av 90-talet. Detta beror på att det svenska näringslivet är starkt, bankerna har gott om kapital, hyrorna ökar på grund av inflationen och många fastigheter ägs av institutioner som inte behöver sälja.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

En tudelad fastighetssektor

Dagens industri menar att rapporterna tyder på att fastighetssektorn blir allt mer tudelad. Företag med försiktig belåning rapporterar de högsta förvaltningsresultaten någonsin, medan andra riskerar konkurs. "Rapporterna visar att tudelningen av fastighetssektorn fortsätter och det lär öka än mer. Många fastighetsbolag kommer att klara den här krisen fint men många kommer också få stora problem, och en del försvinna. Det här är en kris för bolagen som tagit för mycket risk. Utrensningen har börjat", skriver tidningen i sin slutsats.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.