Vattenfall ansöker om tillstånd för ny vindkraftspark i Norrbotten
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Vattenfall ansöker om tillstånd för ny vindkraftspark i Norrbotten

Vattenfall

Det statliga energibolaget Vattenfall har lämnat in en ansökan om tillstånd för att bygga vindkraftsparken Selkävaara i Pajala kommun. Projektet omfattar upp till 30 vindkraftverk och väntas producera 800 gigawattimmar årligen, vilket motsvarar hushållsel för 100 000 bostäder.

  • Vattenfall ansöker om tillstånd för Selkävaara vindkraftspark i Pajala kommun.
  • Projektet planeras omfatta upp till 30 vindkraftverk med en totalhöjd på 250 meter.
  • Vindkraftparken förväntas producera 800 gigawattimmar årligen.

Enligt ett pressmeddelande från Vattenfall har bolaget lämnat in en tillståndsansökan för vindkraftsparken Selkävaara till Länsstyrelsen i Norrbotten. Projektet, som beräknas producera 800 gigawattimmar årligen, är beläget söder om Tärendö i Pajala kommun och förväntas kunna försörja 100 000 hushåll med el.

Stora fördelar med Selkävaara-projektet

Victor Andersson, regionchef för Projektutveckling Landbaserad vindkraft i Norrbotten, framhåller flera fördelar med projektet. "Vindprojektet Selkävaara har många fördelar; först och främst så möjliggör de goda vindlägena i området en hög fossilfri energiproduktion. Vi ser också att projektet har goda förutsättningar att uppfylla andra viktiga kriterier som berör natur- och kulturmiljö, närboende samt infrastruktur," säger han.

Tidigare undersökningar och justeringar

Vattenfall inledde de första undersökningarna i området redan 2010 och genomförde det första samrådet 2016. Ursprungligen var planen att bygga 58 vindkraftverk, men projektet har justerats på grund av teknikutveckling inom vindkraftsområdet. "Den ansökan som Vattenfall lämnade in den 5 juni omfattar därför maximalt 30 vindkraftverk, med en totalhöjd om 250 meter inom ett område som är väsentligt mindre än det tidigare tänkta området," framgår det i pressmeddelandet.

Som vi ser det på Börskollen, är denna typ av investeringar viktiga steg mot en mer hållbar energiförsörjning, och det är intressant att följa hur Vattenfall anpassar sina projekt efter den snabba teknikutvecklingen inom vindkraft.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt