Vd-kvinnor får högre bonus än män
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Vd-kvinnor får högre bonus än män

Vd-kvinnor

De har fortfarande lägre grundlön. Men inklusive bonusar lyfter börsens vd-kvinnor högre total ersättning än de manliga direktörerna, visar en granskning.

För tionde året i rad har bolaget Allshares (namnbytt från Novare Pay) sammanställt Stockholmsbörsens samtliga bolags löner och ersättningar till vd:ar och styrelseledamöter.

Snittlönen för en börsdirektör var i fjol 4,4 miljoner kronor, räknat på medianlönen. Det var en ökning med relativt sett måttliga 4,7 procent jämfört med 2022, att jämföra med ökningen på 4,1 procent för andra löntagare, enligt vad avtalsrörelsen landade i.

– I historisk kontext höll man igen, säger Erika Andersson som konstaterar att skillnaden mellan vad toppdirektören och övriga anställda fick i påslag aldrig varit mindre under de år som Allshares mätt.

Två av tre får bonus

Vd:arnas löner brukar ungefär öka dubbelt så mycket, men har nu precis som löntagare längre ner på trappstegen fått reallönesänkningar två år i rad.

Men de verkställande direktörerna får också allt som oftast (två tredjedelar av dem får det) även bonusar i olika former. Då landade totalersättningen i fjol på 7,3 miljoner kronor, upp 5,4 procent, baserat på bolagens årsredovisningar.

Och eftersom bonusen baseras på grundlönen blir effekten dubbel. I kronor räknat har bonusarna aldrig varit så höga, enligt Erika Andersson.

Och det är de kvinnliga vd:arna som är de riktiga bonusdrottningarna. För trots att deras grundlöner är cirka fem procent lägre än männens, så ligger kvinnornas totalersättningar två procent högre – de får alltså högre bonusar.

"Gör det än mer märkligt"

De kvinnliga vd:arna utgör bara tolv procent av det totala antalet högsta chefer. Så statistiskt kan det möjligtvis bli vissa skevheter.

– Men nu har vi sett det här två år i rad, säger Erika Andersson.

Varför kvinnor får högre bonusar är svårt att veta säkert. Men i statistiken syns att kvinnor har fått högre utfall i förhållande till maximal möjlig rörlig ersättning. De fick i genomsnitt 51,7 procent utfall medan männen fick 45,8 procent.

– Det finnas alltså stöd i vår statistik för att de kvinnliga vd:arna har presterat bättre än sina manliga motsvarigheter, vilket gör det än mer märkligt att kvinnor har lägre fast lön, säger Erika Andersson.

Fakta: Så ser börstopparna ut

Baslönen för en börs-vd 2023 var 4,4 miljoner kronor (median).

Totalersättningen för vd 2023 var 7,3 miljoner kronor (median).

Baslönen ökade med 4,7 procent och totalersättningen 5,4 procent för vd:ar anställda både 2022 och 2023 (median).

I snitt utgörs 38,8 procent av totalersättningspaketen för vd av kort- och långsiktig rörlig lön.

Styrelsearvodet till ordförande är 705 000 kronor, och ökade med 4,8 procent (2024, median).

Andel kvinnor på vd-posten har ökat från 11,7 procent till 12,4 procent.

Andel kvinnor på styrelseordförandeposten har ökat från 10,2 procent till 11,0 procent, medan andelen kvinnor i styrelserna har minskat från 36,1 till 35,0 procent.

Källa: Allshares, börsbolagens årsredovisningar och kallelser till bolagsstämmor.

Källa: Olle Lindström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt