Verkstadsbolag – svag orderingång och minskad personalstyrka
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Verkstadsbolag – svag orderingång och minskad personalstyrka

Verkstadsbolag

En ny undersökning visar att majoriteten av Sveriges största verkstadsbolag förväntar sig en minskad orderingång och negativ omsättningsutveckling under 2024. Dessutom planerar många bolag att minska personalstyrkan. Trots denna negativa trend finns det dock förhoppningar om en vändning under 2025.

  • 51 procent av verkstadsbolagen förväntar sig minskad orderingång 2024.
  • Vartannat bolag planerar personalneddragningar i år.
  • Optimism inför 2025 med förväntningar om ökad orderingång.

Negativ Trend för 2024

Majoriteten av Sveriges största verkstadsbolag, motsvarande 51 procent, förutspår en minskad orderingång och negativ omsättningsutveckling under 2024. Dessutom tror sju av tio bolag att rörelsemarginalen kommer att vara oförändrad eller sjunka under året. Detta framgår av undersökningen Verkstadsrapporten från konsult- och rådgivningsbolaget Triathlon Group, enligt Dagens industri.

En annan viktig aspekt som framkom i undersökningen är att vartannat bolag planerar att dra ner på personalstyrkan under året. Fredrik Wadsten, vd på Triathlon, kommenterar: “Det är ett tydligt negativt trendbrott och som orsakats bland annat av svag konjunktur med sänkt efterfrågan och orderingång inte minst i Europa, där Tyskland och flera andra viktiga exportmarknader just nu utvecklas svagare än tidigare.”

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Förväntad Vändning 2025

Trots den dystra utvecklingen som förväntas under 2024, finns det optimism inför framtiden. Enligt undersökningen räknar fler än nio av tio bolag med att orderingången kommer att stiga under 2025. Wadsten tillägger: “Sannolikt är det bland annat signalerna om att perioden med historiskt snabba räntehöjningar är över och förväntningar om att kommande räntesänkningar och stabilisering i ekonomin kan bidra till förhoppningar om stigande omsättning och ökade orderingångar.”

Undersökningen genomfördes med Sveriges 100 största industribolag. Vi på Börskollen kommer att fortsätta följa utvecklingen inom verkstadssektorn och rapportera om eventuella förändringar i trenderna.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt