Vet du vad dina fonder kostar? Så kan du spara hundratusentals kronor
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Vet du vad dina fonder kostar? Så kan du spara hundratusentals kronor

Vet

Trots att de flesta svenska hushåll sparar i fonder, är det hela en tredjedel som inte har koll på vad deras fondsparande kostar. Fondavgifter kan ha en stor inverkan på framtida avkastning, och därför publiceras nu kvartalsvis information, hos Finansinspektionen, om vad populära fondkategorier kostar i avgift hos.

  • En tredjedel av svenska hushåll är ovetande om kostnaden för deras fondsparande.
  • För att underlätta för sparare att hålla koll på avgifter publiceras nu kvartalsvis information om kostnader för olika fondkategorier.
  • Att jämföra fondavgifter kan leda till stora besparingar på flera hundratusentals kronor över tid.

Fondsparande är populärt bland svenskar, antingen direkt eller indirekt genom pensionssparande. Trots detta är det många som inte vet vad deras fonder kostar. För att lösa detta problem, publiceras nu varje kvartal medianavgiften för populära fondkategorier.

Skillnaden i avgift mellan att spara 2 000 kr i månaden i en fond som kostar 1,5 procent jämfört med en fond som kostar 0,5 procent, kan på 30 år växa till flera hundratusentals kronor.

Varför är fondavgifter viktiga?

Avgifter spelar en stor roll för sparandet. Skillnaden i avgift mellan att spara 2 000 kr i månaden i en fond som kostar 1,5 procent jämfört med en fond som kostar 0,5 procent, kan på 30 år växa till flera hundratusentals kronor.

Läs också: Så börjar du köpa / investera i fonder som nybörjare

"Vi behöver alla gå igenom vårt sparande någon gång per år. Fokusera på avgifterna, de är viktiga för din avkastning. Det kan finnas många tusenlappar att spara", säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI.

Vilken fondtyp ska du välja?

Indexfonder innehåller en mix av aktier som avspeglar ett visst aktieindex för ett visst land, region eller bransch. Dessa fonder kostar oftast mindre eftersom man inte betalar för analys av företag.

Däremot kan aktivt förvaltade fonder, som siktar på att gå bättre än ett visst aktieindex, kosta mer. Se upp här dock, för det är inte alltid en aktivt förvaltad fond går just bättre än en indexfond över tid. Det är därför extra viktigt att regelbundet kontrollera om fonden presterar som förväntat.

Jämförelsetal för typiska fonder

Jämförelsetalet visar den vanligaste avgiften för respektive typ av fond det senaste kvartalet. Siffrorna baseras på de årliga fasta förvaltningsavgiften som gällt för de fonder som ingår i FI:s mätning under det tredje kvartalet 2023.

Läs också: Topplistor: Fonderna med bäst avkastning februari

FI har använt medianen för fondavgifter för att åskådliggöra den vanligaste fondavgiften. Detta ger en bättre bild av vad en fond vanligtvis kostar jämfört med om vi beräknat den genomsnittliga avgiften för de fonder som ingår i vår mätning. Det beror på att det genomsnittliga värdet kan påverkas mycket av de högsta och lägsta värdena och därför hamna på en annan nivå än den fondavgift som verkligen är mest vanlig.

Detta skriver fi.se.

Sverigefonder Avgift (%) Globalfonder Avgift (%)
Indexfonder 0,28 Indexfonder 0,35
Aktivt förvaltade 1,34 Aktivt förvaltade 1,38

Betydelsen av fondavgifter över en 30-årsperiod

Så här mycket kommer fondavgifterna att kosta dig om du sätter in 2 000 kronor varje månad i ett fondsparande, med förutsättningen att de specifika fondavgifterna tillämpas. Beräkningen baseras på en förväntad årlig avkastning på 7 procent för både scenariona.

I detta exempel visar det sig att om du väljer en aktivt förvaltad globalfond istället för en global indexfond, kommer ditt fondsparande att vara 248 466 kronor dyrare efter en period på 30 år.
Fondslag Avgift (%) Summa avgifter på 30 år (kronor)
Global indexfond
0,35

84 431
Aktivt förvaltad global fond
1,38

332 897

Andra läser även: Bästa indexfonder och de billigaste att investera i

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt