Viceroy´s senaste offer – skogsjätten faller kraftigt efter blankarattacken
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Viceroy´s senaste offer – skogsjätten faller kraftigt efter blankarattacken

Viceroy´s

Skogsindustriföretaget SCA upplever en kraftig kursnedgång efter att Viceroy Research publicerat en rapport som ifrågasätter företagets skogstillgångar. Viceroy har också avslöjat att de har tagit en blankningsposition i SCA. Rapportens innehåll har skapat oro bland investerare och påverkat aktiens värde negativt. Detta sker inför SCA:s bokslut för 2023 som väntas under morgondagen.

  • SCA:s aktie var somm mest ner närmare 10 procent efter att Viceroy Research ifrågasatt bolagets skogstillgångar.
  • Viceroy har tagit en blankningsposition i SCA och avser att publicera ytterligare rapporter och en granskning av SCA:s resultat för 2023.
  • Ningi Research har också uttryckt kritik mot SCA och påstår att företagets ekonomiska rapporter innehåller väsentliga felaktigheter.

Enligt Viceroy Research har SCA:s värderingsmetod för sina skogstillgångar baserats på kortsiktiga prisfluktuationer, räntefluktuationer och marknadsvärderingsantaganden, vilket enligt dem har lett till att bolagets skogstillgångar har övervärderats. Viceroy har meddelat att deras granskning av SCA fortsätter och att de planerar att snart publicera ytterligare rapporter samt en granskning av företagets resultat för 2023.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Ningi Research riktar också kritik mot SCA

Nästan samtidigt som Viceroys rapport publicerades, gick även Ningi Research till attack mot SCA. De hävdar att bolagets finansiella rapporter innehåller betydande felaktigheter och att SCA inte har konsoliderat minst 3,6 miljarder kronor i skulder från företagscertifikat och kreditfaciliteter.

I ett uttalande till Dagens industri förklarade Viceroys Fraser Perring att det var en ren slump att de båda attackerna ägde rum samtidigt.

Om SCA

SCA är ett bolag från Sverige och listat på Large Cap. Bolaget verkar inom sektorn Material och aktien har 39216st ägare hos Avanza samt 8006st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen.

Svenska Cellulosa Aktiebolaget. Kärnan i SCAs verksamhet är skogen, Europas största privata skogsinnehav. Kring denna resurs har SCA byggt en utvecklad värdekedja baserad på förnybar råvara från egna och andras skogar. SCA erbjuder papper för förpackningar och tryck, massa, trävaror, förnybar energi, tjänster för skogsägare och effektiva transportlösningar. SCA grundades 1929 och har sitt huvudkontor i Sundsvall.

Läs även: SCA - Inför rapporten imorgon

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om SCA

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien SCA

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt