Viceroy´s senaste offer – skogsjätten faller kraftigt efter blankarattacken
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Viceroy´s senaste offer – skogsjätten faller kraftigt efter blankarattacken

Viceroy´s

Skogsindustriföretaget SCA upplever en kraftig kursnedgång efter att Viceroy Research publicerat en rapport som ifrågasätter företagets skogstillgångar. Viceroy har också avslöjat att de har tagit en blankningsposition i SCA. Rapportens innehåll har skapat oro bland investerare och påverkat aktiens värde negativt. Detta sker inför SCA:s bokslut för 2023 som väntas under morgondagen.

  • SCA:s aktie var somm mest ner närmare 10 procent efter att Viceroy Research ifrågasatt bolagets skogstillgångar.
  • Viceroy har tagit en blankningsposition i SCA och avser att publicera ytterligare rapporter och en granskning av SCA:s resultat för 2023.
  • Ningi Research har också uttryckt kritik mot SCA och påstår att företagets ekonomiska rapporter innehåller väsentliga felaktigheter.

Enligt Viceroy Research har SCA:s värderingsmetod för sina skogstillgångar baserats på kortsiktiga prisfluktuationer, räntefluktuationer och marknadsvärderingsantaganden, vilket enligt dem har lett till att bolagets skogstillgångar har övervärderats. Viceroy har meddelat att deras granskning av SCA fortsätter och att de planerar att snart publicera ytterligare rapporter samt en granskning av företagets resultat för 2023.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Ningi Research riktar också kritik mot SCA

Nästan samtidigt som Viceroys rapport publicerades, gick även Ningi Research till attack mot SCA. De hävdar att bolagets finansiella rapporter innehåller betydande felaktigheter och att SCA inte har konsoliderat minst 3,6 miljarder kronor i skulder från företagscertifikat och kreditfaciliteter.

I ett uttalande till Dagens industri förklarade Viceroys Fraser Perring att det var en ren slump att de båda attackerna ägde rum samtidigt.

Om SCA

SCA är ett bolag från Sverige och listat på Large Cap. Bolaget verkar inom sektorn Material och aktien har 39216st ägare hos Avanza samt 8006st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen.

Svenska Cellulosa Aktiebolaget. Kärnan i SCAs verksamhet är skogen, Europas största privata skogsinnehav. Kring denna resurs har SCA byggt en utvecklad värdekedja baserad på förnybar råvara från egna och andras skogar. SCA erbjuder papper för förpackningar och tryck, massa, trävaror, förnybar energi, tjänster för skogsägare och effektiva transportlösningar. SCA grundades 1929 och har sitt huvudkontor i Sundsvall.

Läs även: SCA - Inför rapporten imorgon

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om SCA

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien SCA

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.