Vill du ha en karriär som aktiemäklare? Så här kommer du igång
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

Vill du ha en karriär som aktiemäklare? Så här kommer du igång

Om du är intresserad av finans och inte är rädd för att förvalta andras investeringar kanske en karriär som aktiemäklare passar dig? Som aktiemäklare eller börsmäklare arbetar du med att köpa och sälja aktier på uppdrag av kunder. Att arbeta som aktiemäklare passar dig som vill ha en självständig och spännande karriär med potential att tjäna en hög kommission.

I den här artikeln kollar vi närmare på vad en aktiemäklare egentligen gör och vilka egenskaper du bör skriva med i ditt CV för att få en fot in i branschen.

Vad gör en aktiemäklare?

En aktiemäklare köper och säljer aktier på uppdrag av investerare. De samarbetar med enskilda investerare och hjälper dem att köpa och sälja vid rätt tidpunkt i hopp om att få vinst. Oftast arbetar du direkt med privatpersoner som vill köpa eller sälja en betydande andel av ett börsnoterat företag.

Aktiemäklaren agerar som en mellanhand mellan köpare och säljare på finansmarknaden och får betalt via kommission, det vill säga endast när de genomför en affär.

En viktig del av rollen handlar om att ge råd till dina kunder och identifiera nya investeringsmöjligheter. Därför krävs det en bred kunskap inom finansmarknaden och ett intresse för omvärlden, då du regelbundet följer nyheter och världsevent som kan påverka finansmarknadens utveckling.

Aktiemäklare jobbar oftast på banker, investmentbanker eller andra finansiella institut där de arbetar med att maximera kundens vinst. Vanligast är att en aktiemäklare representerar ett mäklarföretag, men de kan även vara oberoende personer.

En aktiemäklare har en mängd olika arbetsuppgifter, men till de vanligaste arbetsuppgifterna hör:

  • En aktiemäklare förvaltar kunders investeringsportföljer genom att köpa och sälja aktier
  • Analyserar och ger råd om vilka aktier och värdepapper som bör köpas eller säljas för att maximera kundens investeringsmöjligheter
  • Analysera och regelbundet rapportera och kommunicera resultat från kundens investeringsportföljer

Så här gör du för att bli en aktiemäklare

Utbildning

För att arbeta som aktiemäklare krävs det oftast en univsitetsexamen som civilekonom eller civilingenjör med inriktning industriell ekonomi. Det är viktigt att komma ihåg att en stor del av arbetet kräver både analytiska och matematiska uträkningar för att snabbt kunna ta viktiga beslut. Därför kan även fristående kurser i dessa ämnen vara en fördel.

Licens från SwedSec

För att jobba som aktiemäklare i Sverige krävs det en specialistlicens från SwedSec. Detta får du genom att göra ett test där du får svara på frågor, samt genomgå olika licensierings- och diagnostiska tester.

Personliga Egenskaper och Erfarenhet

Som aktiemäklare har du många bollar i luften och det gäller att kunna ta viktiga beslut under pressande förhållanden. Det är även viktigt att ha goda sociala egenskaper för att knyta kontakter och bygga en bra relation och dialog med dina kunder.

Aktiemäklare har ofta utmärkta säljkunskaper för att kunna utveckla deras kundbas och fortsätta sälja deras tjänster till både nya och befintliga klienter.

Som aktiemäklare är det viktigt att du har skinn på näsan med tanke på att stora delar av dagen spenderas genom att presentera förslag för potentiella och befintliga kunder - och det är inte alltid de kommer att hålla med dig.

Som aktiemäklare är det viktigt att ha följande erfarenhet och personliga egenskaper:

  • Sociala egenskaper för att knyta kontakter och bygga relationer
  • Identifiera lönsamma köp eller försäljningar på aktiemarknaden
  • Är uppdaterad om världsnyheter och händelser som kan påverka priserna
  • Kunna ge kunder råd om den bästa tiden att köpa och sälja på aktiemarknaden

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt